Klimaatweek van start: ‘Zuinig zijn op de planeet’

Nieuws
In Alphen wordt de klimaatvlag gehesen door burgemeester Liesbeth Spies (r) en klimaatburgemeesters Hans van Dam en Wilma Gerver.
In Alphen wordt de klimaatvlag gehesen door burgemeester Liesbeth Spies (r) en klimaatburgemeesters Hans van Dam en Wilma Gerver. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Het is Nationale Klimaatweek. Nog tot en met zondag 5 november worden in tal van gemeentes activiteiten gehouden en oproepen gedaan. Niet om als klimaatactivist te gaan demonstreren, maar om duurzamer en ‘klimaatvriendelijker’ te leven. In Alphen werd de Klimaatweek maandag afgetrapt met het hijsen van de Klimaatvlag.

Door Morvenna Goudkade

Maandagmiddag staat de Alphense burgemeester Spies klaar, samen met klimaatburgemeesters Hans van Dam en Wilma Gerver. Ze heeft net het tweetal begroet: “Collega’s! Goed dat jullie er zijn.” Van Dam (80) uit Boskoop en Gerver (74) uit Alphen hijsen vervolgens de vlag, terwijl Spies het doek rechthoudt. Daarna is er koffie en thee met lekkers voor de belangstellenden. 

‘Kinderen voor Klimaat-excursie’

In het gezelschap ook Patricia Lärche, van Huis van Duurzaamheid. Lärche vertelt dat samen met de gemeente en lokale partners een uitgebreid programma is samengesteld tijdens de Klimaatweek. Dat gebeurt op allerlei plekken in de gemeente. “Woensdag 1 november hebben we een Kinderen voor Klimaat-excursie in het Vogelbos in Boskoop. Klimaatburgemeester Hans vertelt over de natuur en ook wordt meteen het bos schoongemaakt, met Schone Buurt Coach Karen.” 

Bij Bibliotheek Rijn en Venen worden ook allerlei activiteiten gehouden, zo is er op woensdag in de bieb in Alphen de Groenmakers kinderworkshop en in de bieb in Ter Aar voor volwassenen de workshop Afvalvrij leven, kan dat? Maandagmiddag was er al een voorstelling in de bibliotheek in Nieuwkoop: waar komt ons eten vandaan en wat doet dat met de wereld. “Film en theater hebben we ook”, zegt Lärche. “Donderdag in Parkvilla in Alphen komt plastic soup-surfer Merijn Tinga vertellen over oplossingen voor de plastic soup. Hij introduceert ook meteen de film Surfer to-go. Vrijdag speelt klimaatfilm Utama in Parkvilla en hebben we in Theater Castellum de voorstelling Laagland van het Nationale Theater, met een grote rol voor klimaatverandering.” 

Wie wil kan zich laten informeren, want er zijn allerlei markten. Op vrijdag de Ontmoetingsmarkt Eetbaar, Groen en Duurzaam, in het IVN-bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen. Op zaterdag, ook in Alphen, de Energiemarkt in Buurtcentrum Mozaiek en de duurzame Banenparade in het gemeentehuis. Het programma vermeldt ook nog rondleidingen ‘groen stadscentrum’, operatie Steenbreek ‘vergroen je buurt’, een klimaatspel voor kinderen en een kleurplatenactie. 

Intussen deelt burgemeester Spies kaartjes uit aan de aanwezigen. Je kan er je duurzame tip opschrijven en meteen meedingen naar een prijs: een duurzaam vogelvoederhuisje. Klimaatburgemeester Hans van Dam heeft aan één kaartje niet genoeg. De Boskoper stelde maar liefst 185 tips op, in allerlei categorieën: in en om het huis, kleding, de tuin, koopgedrag, energiebesparing, digitale consumptie en afvalscheiding. 

Volgens de bevlogen Van Dam kan iedereen op eigen manier bijdragen aan een leefbare wereld. “We wonen op een prachtige planeet, maar we putten haar uit, bevuilen en bevolken haar op een onverantwoorde manier. Iedereen moet zich realiseren dat er een leefbare aarde moet zijn voor volgende generaties.” Stoppen met overproductie, met onnodig consumeren, met gewin voor eigen belang, vindt Van Dam. “Laten we samen werken aan de toekomst van onze planeet. Minder producten kopen uit verre streken, vliegbewegingen beperken, stoppen met kappen van regenwoud, meer fietsen, groene tuinen aanleggen. Er is zoveel te bedenken.” De klimaatburgemeester die zaterdag officieel wordt herbenoemd is zeer gemotiveerd: “Ik wil bewustwording kweken, kennis delen en genieten van alle mooie dingen die we nog hebben. Wees er zuinig op.”