Helma presenteert plan centrum Boskoop: ‘Briljant’

Nieuws
Raadslid Helma van der Louw met haar plan in de Boskoopse dorpskern.
Raadslid Helma van der Louw met haar plan in de Boskoopse dorpskern. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Een volledige metamorfose voor de dorpskern, met gelifte Zijde, haventje, winkelbeleving en veel groen, dat is het plan van CDA-raadslid Helma van der Louw (68). De Boskoopse nam architect Jeoffrey Bloemen in de arm en presenteerde vorige week Toekomstvisie Centrum Boskoop.

Door Morvenna Goudkade 

Van der Louw heeft sinds de lancering van het plan, een initiatiefvoorstel voor de Alphense politiek, alleen maar positieve reacties ontvangen. “Overal waar ik kom wordt erop gereageerd, ik krijg veel duimpjes en leuke berichten.” Het voorstel is aangeboden aan wethouder Gerard van As, namens het college van Alphen dat nu drie maanden tijd heeft om ‘wensen en bedenkingen’ te formuleren. Vervolgens gaat het voorstel met opmerkingen van het college naar de raad. 

‘Out of the box’

Terug naar het plan. ‘Ambitieus, spectaculair’, termen die langskomen. Hoe is dit zo gegaan? “Ik word al jaren benaderd door inwoners en winkeliers. Steeds gaat het over de dorpskern, of ik daar iets aan kan doen? Al is het maar iets meer groen of een extra bankje of een prullenbak? Ik wilde nu breder kijken. Wat is er nodig om het centrum echt aan te pakken?” Ze nam contact op met architect Jeoffrey Bloemen van Bloemen Architecten in Alphen. Hij heeft veel ervaring met stadsontwikkeling. “Ik heb gevraagd of hij met compleet open blik naar ons centrum wil kijken. Out of the box denken, wat zou er dan mogelijk zijn?” Ze is heel bij met het resultaat, zegt de Boskoopse. “Heel verrassend, ook voor mij. Het idee om de Zijde ‘op te tillen’, vanaf de brug niet zoals nu een helling naar beneden, maar verhoogd doortrekken tot de Zijdekerk en dan pas laten afvlakken, tot aan het oude gemeentehuis. En dan onderdoorgangen maken voor voetgangers, zodat noord en zuid met elkaar verbonden wordt, in plaats van onderbroken zoals nu het geval is.” De Zijde, een zeer drukke doorgaande weg, fungeert als splijtzwam in de huidige dorpskern. “In het plan kunnen we af van de huidige oversteek, het verkeer kan doorrijden en het winkelend publiek heeft veel meer beleving”, zegt de initiatiefneemster. Een haventje, ook zeer ambitieus, maar hoe leuk zou het zijn, vindt Van der Louw. “We hebben nu in het dorp nauwelijks contact met de Gouwe. Door een klein centrumhaventje, een wandelboulevard met horeca in de Barendstraat en een andere invulling van het Kerkplein kunnen we veel meer genieten van het water.” Natuurlijk moet er ook veel groen komen, ‘echt boomkwekersgroen’, en krijgt het winkelgebied een upgrade. Zo pleit het voorstel voor winkeltjes bij de onderdoorgangen en een nieuwe functie voor de Bootstraat. “De allure terugbrengen als specialiteitenstraatje.” 

Johan van der Laan (39), voorzitter van Dorpsoverleg Boskoop, was bij een presentatie door de architect, waar ook de dorpskernwinkeliers voor uitgenodigd waren. “Ik vind het plan heel verfrissend”, zegt Van der Laan. “Er is nu eindelijk verbinding in het centrum, iets wat we heel graag willen. Briljant om de Zijde te omzeilen door deze te liften en om de Gouwe erbij te betrekken. Als Dorpsoverleg zijn we absoluut heel positief.”

Totaalplan centrum Boskoop