Uitreiking Draaginsigne Gewonden in Bergen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

BERGEN - Burgemeester Lars Voskuil heeft vorige week vrijdag tijdens een bijeenkomst in de raadzaal in Bergen het Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan de heer R. (Robin) Dekker.

De heer Dekker heeft vanaf heeft vanaf 2002 aan diverse missies en oorlogen deelgenomen en liep hier psychische verwondingen bij op. De veteraan is uitgezonden naar Macedonië, Joegoslavië en Afghanistan. De missies in voormalig Joegoslavië en Afghanistan waren zeker niet de meest eenvoudige en de minst gevaarlijke. De confrontatie met oorlog en geweld eiste onder de Nederlandse militairen een hoge tol.

Erkenning

Het Draaginsigne Gewonden is voor militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden gewond zijn geraakt een belangrijke vorm van erkenning. Het is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. “Nederland is één van de weinige landen dat ook als erkenning van specifiek psychische verwondingen bij militairen en veteranen het Draaginsigne Gewonden toekent. Het is ontzettend mooi dat we dit in Nederland doen. Psychische verwondingen vallen zwaar, zijn niet goed zichtbaar en ook het thuisfront wordt er door geraakt. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor de heer Dekker en zijn familie”, aldus burgemeester Voskuil tijdens de uitreiking.


Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het Draaginsigne Gewonden uniek en waardevol.