Erik Bekkering en de Broeker Veiling

Nieuws
Erik Bekkering, links, en Ron Karels in een van de hallen
Erik Bekkering, links, en Ron Karels in een van de hallen (Foto: Ed Bausch)

LANGEDIJK - “Hoe is het nu met…?” Dat is misschien wel een aardige vraag om af en toe te stellen aan iemand die een tijdje een bijzondere rol vervulde in de gemeenschap, vol in schijnwerpers en die daarna weer iets anders moest zoeken en vond. Erik Bekkering was voor Kies Lokaal wethouder in het vorige college. Hij was de zichtbare, strijdbare wethouder in coronatijd, waarin hij overal hamerde op verbinding en samenwerking, ook op de 1,5 meter afstand, het toenmalige ‘nieuwe normaal’. Het is zijn aard, die verbindende rol, het liefst ook met alle kaarten op duurzaamheid. Maar hij zag toen ook het momentum voor samenwerking. Iedereen zat immers in eenzelfde schuitje. Hij moest verder, na een wethouderschap is dat niet altijd een heel eenvoudige weg. En een van zijn huidige bezigheden is: schuitjes. “Nou, noem ze maar de trots van Langedijk, de bootjes en boten van museum de Broeker Veiling.“ Erik is er adviseur. “Het is prachtig, bij Schoorldam het kanaal over en je bent er al bijna.”

door Ed Bausch

“Het nieuwe Vaarplan is de brug naar de toekomst”

In Egmond bracht hij vaart in het ontstaan van de eerste BIZ in de gemeente, een Bedrijven Investerings Zone, waarin alle ondernemers zitten. De gemeente int via een verdeelsleutel de bijdragen, de ondernemers kunnen aan de slag met plannen. In die tijd kwam er ook een BIZ in de Duindorpen. Na zijn wethouderschap, hij stopte uit eigen beweging, pakte hij de draad van zijn werk als adviseur weer op, onder andere bij de Museum de Broeker Veiling in Langedijk.

Gevochten voor behoud

In december 1973 werd de laatste groenteveiling gehouden, een doorvaartveiling. Op platte schuiten werden sinds begin 1900 de groenten aangevoerd vanuit het Rijk der Duizend Eilanden. Sloop dreigde. Een kleine groep Langedijkers, nu samen met Heerhugowaarders onderdeel van de gemeente Dijk en Waard, zorgde er voor dat al op 5 juni 1974 De Broeker Veiling de deuren weer opende, als Museum. Een waar huzarenstukje en gelukkig maar, want vijftig jaar later is de locatie een behoorlijke en werkelijk unieke trekker, die evengoed in eigen regio wel eens onderschat wordt.

Hier word je romantisch hart gestreeld

Was in 1974 een hele grote inhaalslag met onderhoud nodig: in 2023 is een nieuw ‘Vaarplan’ gepresenteerd. Verbinding en verduurzaming, dat zijn de vlaggen in top, volledig en van harte ondersteund door de gemeente Dijk en Waard en een serie regionale bedrijven en fondsen. Erik Bekkering is er de spreekwoordelijke vis in het water. Duurzaamheid, betrekkelijke kleinschaligheid (“75.000 bezoekers jaarlijks is voor ons prima”), een goed verhaal over het steeds belangrijker wordende water, de levende sloot, de prachtige rondvaarten met fluisterbootjes, het meemaken van een ouderwetse veiling, lunchen en dineren in straks een hernieuwde setting. Samen met museumdirecteur en Egmonder Ron Karels, gemeenteraadslid in de gemeente Bergen, gaat Erik voorop door de fascinerende hallen, over de plankieren. Wiens hart wordt hier niet gestreeld? De romantiek van ooit, soms ook best een ruw bestaan, en het enorme eigentijdse belang van water gaan hier hand in hand. En dat maakt de Broeker Veiling tot een prachtig en compleet familie-uitje.

Nationale etalage voor alles over water

Het vijftigjarig bestaan is aangegrepen om de duik naar de toekomst te maken. Na een moeilijke tijd in de coronajaren is er nu weer volop vaart in het Museum. Ron Karels: “Noord-Holland heeft meer doorvaarbaar water dan Friesland.” Erik Bekkering: “Hier ligt de geweldige kans voor duurzaam toerisme. Je leert hier spelenderwijs van alles over water. We zijn de etalage van de PWN, het provinciaal waterbedrijf, we zijn de strategische partner voor het Hoogheemraadschap. We brengen dat prachtige verleden en de uitdagingen voor de toekomst bij elkaar. En dat allemaal zo dichtbij bij de gemeente Bergen. Kom kijken naar de prachtige schuiten, vaar langs de eilanden, leer over water.” Er is heel veel meer te vertellen over het museum en haar prachtige ‘vaarplan’. 5 juni wordt het museum een dag gerund door kinderen, 6 juni opent de expositie ‘Leve de sloot’. “Een aanrader, ook voor de toeristen in ‘mijn’ Bergen”, zegt de altijd enthousiaste Erik Bekkering.


Kijk voor alles op broekerveiling.nl.