Raadsleden Beverwijk teruggeroepen van vakantiereces: gemeente nog steeds onbestuurbaar

Algemeen
Gemeentehuis van Beverwijk.
Gemeentehuis van Beverwijk. (Foto: Bos Media Services)

BEVERWIJK - Dat het nog steeds niet goed gaat met het formeren van een coalitie in de gemeente Beverwijk blijkt uit het feit dat de raadsleden teruggeroepen worden van vakantiereces. Begin juli, twee weken en vier dagen na de installatie van het college, klapte in Beverwijk de coalitie van Samen Lokaal, D66, PvdA en CDA. Directe aanleiding was in eerste instantie dat het voormalige raadslid Halil Koçak van Samen Lokaal half juni in opspraak raakte nadat foto’s van hem opdoken waarop hij te zien was op bijeenkomsten van de Turkse rechts-extremistische organisatie Grijze Wolven. 

Door Co Backer

Op de foto’s waren Grijze Wolven-vlaggen te zien en op een van de foto’s brengt Koçak zelf ook de omstreden Grijze Wolven-groet. Ook het opstappen bij Samen Lokaal van de raadsleden Inge Rood en Ruth Huis in ’t Veld, uit onvrede over de gang van zaken rond het zogenoemde Grijze Wolven-debacle. Rood en Huis in ’t Veld gingen verder als de fractie Ons Beverwijk. Zij sluiten zich nu op verzoek van de informateur aan bij de “oude coalitie”, die daarmee weer een meerderheid in de raad heeft. Informateur Han ter Heegde heeft met de vertegenwoordigers van de partijen Samen Lokaal, D66, PvdA, CDA en Ons Beverwijk afgesproken om met hun eigen fractie in beraad te gaan over het naar elkaar uitgesproken vertrouwen, het waarborgen van de stabiliteit en de levensvatbaarheid van deze coalitie. Daarna kan het informatieproces afgerond worden en het verslag naar de gemeenteraad gestuurd worden. De planning was om in de week van 22 augustus te starten met het formatieproces. In dat proces zou de coalitie spreken over het coalitieakkoord, de invulling van wethouders, het aantal fte’s en de voorkeuren van de portefeuilles. 

Niet coalitiepartijen zijn geheimzinnigheid beu 

De coalitiepartijen hadden een vervolgtraject voor ogen waarbij de geplande raadsvergadering van 12 september haalbaar moet zijn om het college te installeren, zonder dit af te stemmen met de overige partijen. Deze eigengereide en niet gebruikelijke insteek viel volkomen verkeerd. De fracties van VVD, GL en VRIJ! hebben daarom een verzoek ingediend voor een extra raadsvergadering om het verslag van de informateur te bespreken alvorens overgegaan wordt tot de formatie. Door het grote verloop bij Samen Lokaal, van 8 zetels naar 5 en blijft het daarbij, twijfelt men aan de stabiliteit van deze partij en spreken daarbij hun zorgen uit voor het aanzien van de Beverwijkse politiek als ook de nieuwe coalitie zou klappen. 

De voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Smit, heeft dit verzoek overeenkomstig het Reglement van orde voorgelegd aan de Agendacommissie. Ondanks het vakantiereces heeft de grootst mogelijke meerderheid van de leden van de Agendacommissie op het verzoek kunnen reageren. Zij zijn akkoord om deze extra vergadering te houden op maandag 22 augustus om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Informateur Ter Heegde zal aanwezig zijn om zijn verslag toe te lichten en om vragen te beantwoorden. De raadsvergadering van 22 augustus is openbaar. Aanvang 20.00 uur.