Varkenshoeders gezocht duinen en lunetten Beverwijk

Nieuws
Varkenshoeders gezocht in duinen en lunetten Beverwijk.
Varkenshoeders gezocht in duinen en lunetten Beverwijk. (Foto: Yorinde Diepstraten)

BEVERWIJK - Op twee locaties in het groene gedeelte van Beverwijk gaat Landschap Noord-Holland de komende zeven maanden varkens inzetten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. En methode die lijkt te werken; de varkens eten de stengels en balderen weg zodat de planten verdwijnen. Voor het bijvoeren en in de gaten houden van de varkens zoekt de organisatie een aantal vrijwilligers die voor een periode van zeven maanden varkenshoeder willen zijn. 

Volgens Landschap Noord-Holland zie je de inzet van varkens als opruimers van invasieve planten steeds vaker. Het is een relatief goedkoop middel en voor bezoekers van natuurgebieden leuk om te zien. De varkens wroeten met hun neus in de grond en eten stengels en bladeren weg. Hierdoor sterven de wortels langzaam af en kunnen de planten zich niet verder verspreiden. 

Varkenshoeder 

Als vrijwillige varkenshoeder ben je een keer per week een half uur beschikbaar. Je voert per keer ongeveer 25 varkens en kijkt of de dieren gezond zijn. Ervaring met varkens is niet nodig. Iedere vrijwillige varkenshoeder krijgt vooraf een training en leert waar je op moet letten als je de varkens in de gaten houdt. Daarnaast doe je kennis op over invasieve plantensoorten. De varkens verblijven op twee locaties vlakbij elkaar, in de duinen en bij de lunetten. 

Aanmelden 

Iedereen die interesse heeft om varkenshoeder te worden kan een mail sturen naar Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland via n.vanderhulst@natuurlijkezaken.nl.