Beverwijker Kick Hoogewerf maakt eigen film ‘Gladjanus’

Nieuws
Shot uit de film 'Gladjanus' van Kick Hoogewerf.
Shot uit de film 'Gladjanus' van Kick Hoogewerf. (Foto: Kick Hoogewerf)

BEVERWIJK - We kennen ze wel; jongens die je afsnijden in de supermarkt, gladde verkopers of een CEO zonder geld met veel praatjes. Hoe word je eigenlijk zo’n gladjanus? De 25-jarige Kick Hoogewerf uit Beverwijk studeert dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hiervoor heeft hij de korte film ‘Gladjanus’ gemaakt. Het verhaal gaat over de Beverwijker Sydney die snel aan geld wil komen en daarom onder de vleugels wordt genomen bij lokale gladjanus Donovan. 

Als Sydney snel geld wil verdienen komt hij in contact met Donovan, een overduidelijke gladjanus. Samen houden ze een collecte van deur tot deur om geld op te halen voor een zogenaamd buurtfeest. Door trucjes en vage woorden vinden ze overal wel een potje, maar wanneer dit bij de verkeerde mensen gebeurt moeten ze maken dat ze wegkomen. De film onderzoekt hoe het milieu waar je vandaan komt invloed heeft op hoe je je gedraagt. Volgens Kick had Beverwijk niet beter kunnen passen in het script. De film is gebaseerd op de oude Nederlandse televisie, zoals Van Kooten & De Bie en Flodder. 

Beverwijk 

Kick heeft gekozen voor Beverwijk, niet alleen omdat het zijn geboorteplaats is, maar ook omdat het bijna alles in Nederland kan representeren. ‘’De stad, de buitenwijken, het water, strand, dijken, maar ook het platteland. Beverwijk heeft alles. Je kan het bijna zien als een mini Nederland. Het is een stad die meteen associaties oproept. De zwarte markt, het vervuilende Tata Steel of het brandwondencentrum. Het is daarom geen wonder dat Beverwijk tot een van de ongelukkigste steden in Nederland is uitgeroepen. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent om zo behandeld te worden dan ga je je er ook naar gedragen. Opgroeien in een stad waar je 71% meer kans hebt op longkanker door de omliggende fabriek brengt met zich mee dat je genoeg ervaart. In ‘Gladjanus’ wil ik spelen met stereotypes, geboren uit omgevingen zoals Beverwijk. Sydney introduceert ons aan een wereld waar snel geld verdienen en een leugentje om bestwil wel kan. Door dit op een ironische manier neer te zetten wil ik reflecteren op een manier die je terug kan zien in de oude Nederlandse televisie.

Over Kick 

Kick is een geboren en getogen Beverwijker. Hij is opgegroeid naast zijn vader, gekluisterd aan de televisie. Oude Nederlandse televisie heeft zijn beeld op de wereld gevormd. Het is dan ook geen verrassing dat hij nu, jaren later, zelf als regisseur aan de slag gaat. ‘’Ik wil de wereld waar ik vandaan kom op beeld laten zien met een humoristische en kritische blik.’’ Samen met zijn crew, bestaande uit medestudenten en makers uit de omgeving, wil Kick dit verhaal op een professionele en creatieve wijze verfilmen. Als het lukt heeft hij zelfs de ambitie om de film in premiére te laten gaan op het grote doek in - hoe het kan het ook anders - Beverwijk. 

Mensen die willen doneren om het maken van de film te steunen kunnen dat doen via www.voordekunst.nl