Chanoeka 2023: wat is het en wanneer wordt het gevierd?

Nieuws
Tijdens Chanoekah steek je de Menorah aan.
Tijdens Chanoekah steek je de Menorah aan. (Foto: Pixabay)

REGIO - Chanoeka, ook wel bekend als Chanukka of Hanukkah, is één van de meest opvallende en vreugdevolle Joodse feesten. Maar wanneer is Chanoeka 2023 eigenlijk? En wat houdt de feestdag precies in? In dit artikel vertellen we je alles over Chanoeka 2023!

Wanneer is Chanoeka 2023?

De feestdagen van Chanoeka beginnen op 7 december 2023 en eindigen op 15 december 2023. Dit acht dagen durende festival markeert de herdenking van een historische gebeurtenis en symboliseert de triomf van licht over duisternis. Chanoeka, dat elk jaar tussen eind november en eind december plaatsvindt, heeft diepe wortels in de Joodse traditie en biedt een kans voor families om samen te komen en het wonder van het licht te vieren.

Wat is Chanoeka / Hannukah?

Het verhaal van Chanoeka vindt zijn oorsprong in de tweede eeuw voor Christus, tijdens de heerschappij van de Seleucidische koning Antiochus IV in het land van Israël. De Joodse gemeenschap werd onderdrukt en gedwongen om afgoden te aanbidden. Een groep Joodse opstandelingen, bekend als de Makkabeeën, kwam in opstand tegen de Seleucidische overheersing en heroverde de Tempel van Jeruzalem.

Na het heroveren van de Tempel wilden de Makkabeeën de Menora (de zevenarmige kandelaar) aansteken, maar ze ontdekten slechts één kruikje olie dat nog zuiver was en slechts genoeg olie bevatte om de Menora één dag te laten branden. Toch brandde dit kleine beetje olie acht dagen lang, wat wordt beschouwd als een wonder. Dit wonder van het licht is de kern van Chanoeka en is de reden waarom het feest acht dagen duurt.

Hoe wordt Chanoeka gevierd?

Chanoeka wordt gevierd met verschillende tradities en rituelen die allemaal gericht zijn op het thema van licht. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen van Chanoeka 2023:

De Menora aansteken: Het meest opvallende symbool van Chanoeka is de Chanoekia, een negenarmige kandelaar die wordt gebruikt om kaarsen aan te steken. Elke avond wordt er één extra kaars aangestoken, beginnend met één op de eerste avond en eindigend met acht kaarsen op de laatste avond. De middelste kaars, de Shamash, wordt gebruikt om de andere kaarsen aan te steken.

Het zingen van liederen: Tijdens Chanoeka worden speciale liederen, zoals het beroemde “Ma’oz Tzur,” gezongen om het wonder te herdenken en de vreugde van het feest te delen.

Het spelen van dreidel: Kinderen spelen vaak het spel dreidel, een tol met Hebreeuwse letters die staan voor “Nes Gadol Haya Sham” (Een groot wonder gebeurde daar). Ze draaien de tol en winnen of verliezen afhankelijk van welke letter bovenaan landt.

Traditionele voeding: Tijdens Chanoeka worden gerechten bereid met olie gegeten om het wonder van de olie te herdenken. Latkes (aardappelpannenkoekjes) en soefganiot (gevulde donuts) zijn populaire lekkernijen tijdens het feest.

Geschenken geven: In sommige gezinnen is het gebruikelijk om kleine cadeautjes aan kinderen te geven tijdens Chanoeka, vooral op elke avond van het feest.

Chanoeka 2023 is niet alleen een moment van herdenking, maar ook een gelegenheid voor familie, vrienden en gemeenschappen om samen te komen en het licht en de hoop te vieren. Het is een tijd om te reflecteren op de waarden van moed, doorzettingsvermogen en geloof, en om de betekenis van dit eeuwenoude festival in ere te houden.

Wat wens je iemand met Chanoeka?

Met Chanoeka wens je iemand vreugde, licht en vrede. Het is een Joodse feestperiode van acht dagen waarin kaarsen worden aangestoken in een menorah om de wonderen te herdenken. Dus, “Chag Sameach!” wat betekent “Vrolijk Feest!” is een gepaste wens voor deze tijd, inclusief geluk en welzijn.

Chanoeka kandelaar: de betekenis (Menora)

De Chanoeka-kandelaar, ook wel Menora genoemd, is een symbool van het Joodse Chanoekafeest. Het heeft acht kaarsenhouders voor elke dag van het feest, plus een negende, de ‘sjammas’, die de andere kaarsen aansteekt. Het herdenkt de wonderbaarlijke olielamp in de Joodse tempel en symboliseert hoop, licht en het overwinnen van duisternis.

Chanoeka 2024

Chanoeka 2024 zal een jaarlijkse Joodse feestperiode zijn die begint op de 25e dag van de maand Kislev, wat overeenkomt met 18 december, en duurt acht dagen. Tijdens Chanoeka wordt de Menora aangestoken, symboliseert de overwinning van het licht over duisternis en wordt de wonderbaarlijke gebeurtenis in de Joodse geschiedenis herdacht.