Blinde windsurfer Jos Lavrijsen zeilt naar Enkhuizen: ‘mijn droom komt uit’

Sport
Jos (rechts) en zijn buddy Peter (links) zijn klaar voor de IJsselmeer Challenge!
Jos (rechts) en zijn buddy Peter (links) zijn klaar voor de IJsselmeer Challenge! (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN / REGIO - Jos Lavrijsen, een visueel beperkte windsurfer, gaat 11 april de uitdaging aan om over het IJsselmeer van het Friese Elahuizen naar Enkhuizen te surfen, een tocht van meer dan 40 kilometer. Olympisch zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer begeleiden Jos bij deze bijzondere IJsselmeer Challenge. Jos licht toe: “SailWise geeft mij de mogelijkheid om zonder mijn beperking te windsurfen: vol gas over de plas. Met deze uitdaging ben ik in staat om mijn grenzen te verleggen. Mijn droom om op groter water te surfen wordt met deze ‘IJsselmeer Challenge’ eindelijk werkelijkheid.”

Jos Lavrijsen heeft een oogziekte waardoor hij nog maar drie procent ziet. Je zou het misschien niet verwachten, maar ondanks zijn slechte zicht is hij al jarenlang fervent surfer. Dat doet hij bij Windsurfclub Beekse Bergen in Hilvarenbeek en vanaf het watersporteiland Robinson Crusoe van SailWise. Surfen is helemaal niet moeilijk volgens Jos. “Het is een kwestie van doen. Dan leer je het wel. Het is wel zo dat veel blinden of slechtzienden moeite hebben met hun balans op een bewegend iets als een surfplank.”

IJsselmeer oversteken

“Twee jaar geleden sprak ik Jos over zijn dromen en ambities. Toen vertelde hij mij dat hij heel graag het Kanaal naar Engeland al surfend te willen oversteken”, laat SailWise directeur Renske Rietbergen weten. “Daar zijn we over na gaan denken, maar dat bleek te moeilijk te realiseren. We willen mensen faciliteren in al het (on)mogelijke en het IJsselmeer oversteken bleek zeer uitdagend, maar wel goed haalbaar.”

Buddy’s

Ondanks dat Jos op het water precies genoeg kan zien krijgt hij tijdens de IJsselmeer Challenge hulp van een buddy. Via een radioset op zijn helm kan hij met zijn buddy’s Peter en Jan die meesurfen communiceren. Jos: “Op zo’n groot open water heb je geen idee welke kant je op moet.” Beide buddy’s geven daarnaast ook door wat de wind doet, zodat Jos hierop kan anticiperen.

‘Watersport moet voor iedereen toegankelijk zijn’

Het jonge zeilduo Van der Meer/Bouwer zeilt in de olympische mixed Nacra-klasse en heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs. In aanloop daar naartoe dragen ze de boodschap van inclusiviteit uit door de slechtziende windsurfer Jos te begeleiden bij deze IJsselmeer Challenge. Laila van de Meer: “Wij willen laten zien dat watersport voor iedereen toegankelijk moet zijn, of je nu wel of geen beperking hebt. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kan iedereen watersporten.”

Uitdaging

Voor Laila en Bjarne wordt het ook een spannende uitdaging, want zij zeilen de tocht over het IJsselmeer niet in hun Nacra 17 catamaran, maar ze varen met een verduisterende VR-bril op in een rolstoeltoegankelijke Inclusion catamaran. Op deze manier ervaren beide surfers hoe moeilijk het is om met het beperkte zicht van Jos het IJsselmeer over te steken. “De boot is nieuw voor ons en het zeilen met zo weinig zicht is voor ons echt grensverleggend. We zijn heel benieuwd naar deze nieuwe ervaring”, zegt Bjarne enthousiast.

Zeilen

Niet alleen deze professionele zeilers van TeamAllianz zeilen mee, ook varen de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper Lutgerdina, de volledig aangepaste catamaran Beatrix, en kano’s van SailWise mee, met als bemanning zowel mensen met als zonder beperking. Zij dragen met hun deelname de boodschap van inclusiviteit uit en het motto van deze challenge: grenzen verleg je samen. Gezamenlijk begeleiden zij Jos als konvooi tijdens deze IJsselmeer Challenge.

Feestelijk ontvangst

Jos en zijn begeleidende vloot komen 12 april rond 16.00 uur aan in Enkhuizen. Burgemeester Van Zuijlen heet de watersporters welkom aan de kade van de Buitenhaven. Om de feestelijke sfeer te versterken, is het dweilorkest Windkracht 13 aanwezig om de deelnemers en het publiek te vermaken met vrolijke muziek. Belangstellenden zijn welkom. Deze ontvangst wordt mede mogelijk gemaakt door Ondernemersfonds Enkhuizen.

Donatie

SailWise roept iedereen op om Jos te steunen met een donatie, zodat SailWise ook in de toekomst actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren. “Wij hopen dat deze IJsselmeer Challenge aantoont dat wat je beperking ook is, je bij SailWise kan genieten van uitdagende watersport”, zegt Communicatiemedewerker Rianne Almoes. “Bij ons vind je een plek waar je met anderen dromen en doelen werkelijkheid laat worden.” 

Ga voor meer informatie en donaties voor Jos naar de website: www.sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge.