Bijna 1800 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in regio Haarlem

Algemeen
Het Informatiepunt op de Zijlsingel 1 is nu geopend.
Het Informatiepunt op de Zijlsingel 1 is nu geopend. (Foto: Google Street View)

HAARLEM - Het aantal Oekraïners dat een veilige plek zoekt in ons land, blijft stijgen. In de regio Kennemerland werd van 1 tot en met 7 april voor 1771 vluchtelingen opvang geregeld.

“Er worden 1425 vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties, en 346 vluchtelingen bij particulieren thuis opgevangen”, verklaart de gemeente Haarlem. “Van die laatste groep hebben nog niet alle gemeenten in de regio in beeld om hoeveel vluchtelingen het gaat. Binnen twee weken komen er in de regio nog 432 opvangplekken bij.”

Spreekuur voor vluchtelingen

Deze week opende de huisartsencoöperatie Zuid-Kennemerland een speciaal spreekuur voor alle vluchtelingen met medische vragen in het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid. Het spreekuur wordt op woensdagmiddagen gehouden van 13.00 uur tot 16.00 uur. Er is een tolk aanwezig om eventueel een taalbarrière te overbruggen. 

Informatiepunt Zijlsingel

Ook opende de gemeente afgelopen 1 april aan de Zijlsingel het zogenaamde Informatiepunt Oekraïne. Gemeente: “Bij het informatiepunt zitten mensen van het Rode Kruis, vluchtelingenwerk en de GGD klaar om mensen te woord te staan, eventueel geholpen door een tolk. Het Informatiepunt Oekraïne is op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur.”

Veiligheidsregio Kennemerland bestaat uit de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.