Interviews, workshops, panelgesprekken en lezingen op Stripdagen Haarlem

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

HAARLEM - Zelden zaten de tien festivaldagen van Stripdagen Haarlem, die vandaag van start gaan, zo vol als die van dit jaar. Naast de maar liefst 21 exposities die te bezichtigen zijn, de traditionele stripmarkt en de uitgeversbeurs, het VR-programma, de film- en theatervoorstellingen en de feesten, kunnen de bezoekers ook volop zelf aan de slag.

Interviews, workshops, panelgesprekken en lezingen op Stripdagen Haarlem

Test je kennis bij de (pub)stripquiz. Luister naar de misdaadpodcast van Stripdagen Haarlem, zoek aanwijzingen op het festival en los de moord op Spiderman op. Leer eigen werelden bouwen onder de hoede van ervaren verhalenvertellers in uiteenlopende media. En dan zijn er nog de interviews, de lezingen, de panelgesprekken...

Interviews in het openingsweekend

Tijdens het eerste weekend, het beursweekend, is de Kleine Zaal van de Philharmonie ‘the place to be’ voor spannende publieke interviews met beroemde gasten en aanstormende tekentalenten. Het interviewprogramma op zaterdag:

  • 11:00 – 11:45 uur. NRC-recensent en 9e Kunst-oprichter Stefan Nieuwenhuis in gesprek met stripmakers Tamara Ansingh, Bob op ‘t Land en Leeminarium over wereldbouwen.
  • 12:15 – 13:00 uur: Stefan Nieuwenhuis in gesprek met stripmakers Valentijn Hamel, B. Carrot en Niek van Ooijen over autobiografische strips die gaan over mentale kwesties en levenskeuzes.
  • 13:30 – 14:15 uur: Zone 5300-redacteur en fantasy-essayist Natasja van Loon in gesprek met schrijvers Karin Giphart en Edith Eri Louw en stripmaker Charlotte Pasveer over mythemaken in proza en beeld.
  • 14:45 – 15:15 uur: Cultureel aanjager en kunstkenner Louis Pirenne in gesprek met Philippe Girard en Typex over Leonard Cohen, Moishe Mendelsohn, Andy Warhol en de raakvlakken in hun beider stripbiografieën.

Het interviewprogramma op zondag:

  • 12:30 – 14:30 uur: AD-journalist en Zone 5300-recensent Hans van Soest in gesprek met de auteurs van De Klaagzang van de verloren Gewesten, Gregorz Rosinski, Jean Dufaux en Paul Teng over hun gezamenlijke magnum opus.
  • 14:45 – 15:30 uur: Stripauteurs Marcel Ruijters en Marc-Antoine Mathieu in gesprek over de parallellen en verschillen in elkaars werk.

Masterclasses en workshops

Ook tijdens het beursweekend, zondag 6 juni om 14:00 uur, geven Karin Giphart en Edith Eri Louw in het ABC Architectuurcentrum een masterclass Storytelling & Wereldbouwen voor striptekenaars. Wat maakt een verhaal sterk, hoe bouw je het op, waarom zijn de personages, culturen en conflicten op deze manier opgebouwd? De masterclass is gekoppeld aan het Project MAGOR, een graphic novel-reeks gebaseerd op de urban fantasy-romans van Edith Eri Louw, waaruit in de toekomst ook een streaming-tv-serie wordt ontwikkeld. Magor is een gendergelijke en inclusieve vrijstaat voor vluchtelingen met magische krachten. De toegang is gratis en striptekenaars kunnen zich nog steeds aanmelden op telefoonnummer 0614447266.

De virtual reality-workshops gegeven door tekenaar/illustrator en VR-specialist Ytje Veenstra in het VRcafe zijn alleen toegankelijk voor leerlingen, studenten en professionals, maar niet getreurd, er is ook een VR-programma dat tien festivaldagen lang algemeen toegankelijk is. Betreed de wereld van Marc-Antoine Mathieu met het duizelingwekkende Sens VR, volg de pijlen die ontelbare vormen kunnen aannemen, van rechttoe rechtaan tot optische illusies en laat je meevoeren in een belevenis die zich aan onze natuurwetten onttrekt. Of dwaal rond in het kleurrijke universum van Oranova, de transmediale wereld van stripmaker Merel Barends en animatiespecialist Jantiene de Kroon, waarin twee planeten eens in de zoveel tijd elkaars baan kruisen, wat interplanetaire reizen mogelijk maakt: een gebeurtenis met verstrekkende gevolgen.

Jonge stripmakertjes kunnen hun creativiteit kwijt in de kinderworkshops van Stripdagen Haarlem op 7, 8 en 9 juni in Bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Maak je eigen stripheld en je eigen stripblad op dinsdag 7 juni, samen met Tommy A en Jeroen Funke van BRUL, het leukste kinderstripblad van Nederland (workshop voor 8-12 jaar). Op woensdag 8 juni kun je genieten van de voorstelling Fred ‘t hert van kinderboekenmaker Pépé Smit met haar eigenwijze hert Fred. Zij wil een boek over hem schrijven, maar hij doet niet wat zij wil. Na de voorstelling kun je naar de workshop Hoe maak je een verhaal, waarin je verdwenen pagina’s uit een stripboek bedenkt en tekent (vanaf 4 jaar). En op donderdag 9 juni kun je helemaal zelf een fantasiewereld bedenken en tekenen met Merel Barends, van de dieren die erin rondlopen, tot de taal die er wordt gesproken. Eet iedereen de hele dag drop? Jij bent de baas in jouw wereld (8-12 jaar). De workshops duren van 15:15 tot 17:15 uur, de toegang is gratis.

Panels en lezingen

Het nieuws deed een hoop stof opwaaien. In de tv-serie The Rings of Power, de prequel op Tolkiens The Lord of the Rings door streamingdienst Amazon, lopen er zwarte elfen rond in Midden-Aarde. Heiligschennis, vonden conservatievere fantasy-fans, anderen zijn blij met de representatie in het fundament van de hedendaagse fantasy. In het korte panelgesprek voorafgaand aan het Tolkien-animatieprogramma op dinsdagavond 7 juni om 19:30 uur in de Schuur, gaan Karin Giphart en Natasja van Loon dieper in op de rel. Daarna volgt een vertoning van Pieter De Poortere’s Boerke-Tolkien-eerbetoon. De hoofdfilm is Ralph Bakshi’s beroemde The Lord of the Rings-animatiefilm uit 1978.

Ook het programmaonderdeel De ontmaskerde macht, georganiseerd door Stedenband Haarlem-Mutare en het internationale platform Cartoon Movement, heeft een panelgesprek. Journalist Frénk van der Linden gaat op woensdag 8 juni tijdens de opening van De ontmaskerde macht – die verder twee exposities en lezingen beslaat – op de eerste verdieping van het Provinciekantoor in gesprek met cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan) en Pedro X Molina (Nicaragua) en samenstellers Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards. ‘s Avonds is er een thema-avond rond Rezaei en Molina in de Pletterij. Op beide locaties wordt werk van meerdere cartoonisten geëxposeerd, onder wie ook Zapiro uit Zuid-Afrika en Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea.

Interview, lezing en workshop in slotweekend

In het tweede festivalweekend, op zaterdag 11 juni om 14:00 uur, geeft Marcel Ruijters een lezing in Museum Haarlem bij zijn expo Terug naar 1913, over de totstandkoming van zijn wereld waarin de tijd is stilgezet. Een surrealistisch uitgangspunt, dat begon als spel met de eigenaardigheden van het medium strip, maar gaandeweg een uitdijend universum werd, vol filosofische overdenkingen en satirische verwijzingen naar onze werkelijkheid. Ruijters, die nog lang niet is uitgetekend met zijn Eeuwig 1913-cyclus, beantwoordt ook vragen van het publiek.

Een kruising tussen lezing en workshop is Anders kijken, meer zien op zondag 12 juni door Milan Hulsing, die samen met Guido van Driel exposeert in Galerie Gemund. Vanaf 14:00 uur geeft deze meestertekenaar een rondleiding langs de meest opmerkelijke portretten uit de rijke collectie van het Frans Hals Museum. De deelnemers maken daarna onder zijn kundige begeleiding hun eigen zelfportret.

Ook op zondag 12 juni, om 15:00 uur in Museum van de Geest: een interview met Martin Lodewijk door journalist en collega-scenarist Ger Apeldoorn, in het kader van de expositie Storm in de geest. Agent 327-tekenaar Lodewijk is niet de enige stripscenarist die meewerkte aan de oorspronkelijk door Don Lawrence getekende Nederlandse fantasyreeks Storm, maar als bedenker van de levende planeet Pandarve was hij wel bepalend. Het interview met de Rotterdamse éminence grise wordt voorafgegaan door een lezing over het bouwen van werelden door voormalig strip- en filmjournalist Martijn Daalder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding