Tweede roman heet Hofje zonder zorgen

Algemeen
Carolien Spaans (links) de oud- leerling van oud-docent Nederlands Mieke Tillema .
Carolien Spaans (links) de oud- leerling van oud-docent Nederlands Mieke Tillema . (Foto: Willem Brand )

HAARLEM - Op het Stedelijk gymnasium viel Carolien Spaans al op bij docent Nederlands Mieke Tillema. “Ze deed ’t bij de opstellen altijd net even anders en grappiger dan de rest.” Donderdag 7 juli presenteerde uitgever Thomas Rap Caroliens tweede roman Hofje zonder zorgen bij boekhandel De Vries.

Het fantasiehofjesleven van Carolien Spaans

Alle stoeltjes zijn bezet, Carolien heeft voor een flinke aanhang gezorgd. Aanwezig zijn familie en vrienden van de Haarlemse schrijfster die binnenkort naar Hilversum verhuist. “Mijn eerste boek schreef ik vanuit mijn hart, dit boek vanuit mijn hoofd,” zegt Carolien tijdens haar met humor doorspekte openingspraatje.

‘Voor juf, allemaal dankzij jou he’

Juf Mieke, die van 1969 tot 2008 Nederlands gaf op het Stedelijk, is een van de eersten die haar boek laat signeren. De verslaggever mag er een stiekeme blik op werpen. ‘Voor juf, allemaal dankzij jou he’ staat er. Mieke Tillema, die zelf dichtbundels uitgaf en een biografie schreef over Ida Simons (‘die iedereen ook echt moet gaan lezen’): “Van Caroliens eerste boek is een toneelstuk gemaakt. Ik was erbij maar heb natuurlijk ook haar boek gelezen. Ze ziet kans het drama zo te beschrijven dat je erom kunt lachen. Zonder dat het dramatische wegvalt.”

Een bont gezelschap

De schrijfster heeft het hart op de tong. Dat blijkt als ze bekent dat ze ‘bijna nog nooit in een hofje is geweest en er eigenlijk niks van weet’. Dan doelt ze op de geschiedenis van de eeuwenoude hofjes. Haar boek is volgens Thomas Rap-redacteur Juliët Jonkers een ‘luizenmoederachtig’ verhaal waarin een bont gezelschap elkaar flink de maat neemt. ‘Het lijkt een idylle maar tussen de bewoners broeit er van alles’ staat er op de achterflap. Er woont een vlogster met pleinvrees, een gepensioneerde arts met een lege agenda-syndroom en een veel te groot gezin voor een te klein huisje.

Hoe word ik gelukkig

Toen Juliët en Carolien in een etablissement op het Proveniersplein tegenover lunchroom Hofje zonder zorgen haar idee bespraken, hoefde Carolien ineens niet verder te zoeken naar een titel. “Ik heb de lunchroom nog een mail gestuurd, maar geen reactie gekregen,” vertelt ze. Caroliens boek gaat over relaties: tussen buren, binnen gezinnen, met kinderen, partners, jezelf en de maatschappij. Iedereen worstelt met dezelfde vraag: hoe word ik gelukkig? Het is minder beladen dan haar eerste roman, geeft ze toe. Logisch want dat boek was gebaseerd op haar eigen leven. Carolien: “Het is de zegen van een roman, je kunt alles verzinnen.”

Hofje zonder zorgen is verkrijgbaar bij de Haarlemse boekhandel voor € 22,99

Willem Brand