Bang voor Monkeypox? Laat je testen

Algemeen
Bang voor de apenpokken? Maak dan een afspraak bij de dokter.
Bang voor de apenpokken? Maak dan een afspraak bij de dokter. (Foto: PR )

HAARLEM - In de regio Kennemerland zijn inmiddels besmettingen van Monkeypox gemeld. Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. Bang dat jij het hebt? Maak dan een afspraak met de dokter. 

Voor zover bekend is, is het overgrote deel van de besmette personen man. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven. De GGD test mensen met klachten, geeft advies en start binnenkort met een vaccinatiecampagne. 

Wat is monkeypox

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en erg vervelend.

Zo herken je monkeypox, wat zijn de symptonen?

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Testen op monkeypox (apenpokken)

Bel je huisarts als je denkt dat je monkeypox (apenpokken) hebt. De huisarts kan overleggen met de GGD of je getest moet worden op monkeypox bij de GGD. Indien nodig, kun je meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest. Je krijgt de uitslag meestal binnen 48 uur.

Als je vermoedt dat je ook een soa hebt opgelopen, kun je  ook zelf naar het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) bellen om een afspraak maken. Je wordt dan behalve op monkeypox ook op soa getest. Het aantal plaatsten hiervoor is beperkt.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Kennemerland. De eerste uitnodigingen worden in augustus verzonden. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Vaccinatiecampagne

De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM. De GGD gebruikt hun eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij hen bekend zijn. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:

Iedereen die geregistreerd is bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker of die hiervoor op de wachtlijst staan.

Daarna zijn de personen die leven met hiv en geregistreerd zijn en een grotere kans lopen op monkeypox aan de beurt.

Monkeypox internationaal

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.