Wu Tsang, Wildness, 2012, video (still), bruikleen van de kunstenaar, Galerie Isabella Bortolozzi, Berlijn.
Wu Tsang, Wildness, 2012, video (still), bruikleen van de kunstenaar, Galerie Isabella Bortolozzi, Berlijn. (Foto: Wu Tsang, Wildness, 2012, video (still), bruikleen van de kunstenaar, Galerie Isabella Bortolozzi, Berlijn)

The Rhythm of the Night op locatie HAL van het Frans Hals Museum

Algemeen

HAARLEM - In de donkere maanden van het jaar brengt het Frans Hals Museum met de videokunsttentoonstelling een ode aan de nacht. Nachtclubs zijn wereldwijd een toevluchtsoord voor vrijheid en verbondenheid, voor experiment en zelfexpressie. En daardoor ook weer een grote inspiratiebron voor videokunstenaars. Aan de hand van opzwepende video’s zoals van Rineke Dijkstra, van Wu Tsang en van Anne de Vries, beleeft de bezoeker .

Het nachtleven als vrijplaats voor gemeenschappen wereldwijd

In een tijd waarin het nachtleven onder druk staat brengt het Frans Hals Museum met topstukken uit de collectie en bijzondere bruiklenen een ode aan de nacht. 

The Rhythm of the Night laat bezoekers het nachtleven zien, ervaren en (her)beleven met hedendaagse videokunst in een inspirerende setting. Plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen vinden of zijn, worden gevierd. op de dansvloer mag je jezelf zijn, wat overdag nog niet altijd kan.

Extra bijzonder zijn The Krazyhouse van Rineke Dijkstra en Wildness van Wu Tsang. The Krazyhouse is een topstuk uit de collectie van het Frans Hals Museum, de indrukwekkende video-installatie wordt maar zelden getoond. De installatie bestaat uit vier grote schermen waardoor de bezoeker omringd wordt door de videoprojecties. Voor The Krazyhouse portretteerde Rineke Dijkstra jongeren in een speciaal gebouwde studio op de dansvloer van een club in Liverpool. Ze liet hen voor de camera dansen op hun favoriete muziek, tegen een witte achtergrond. Sommigen dansen uitzinnig, anderen zijn meer in zichzelf gekeerd en kijken verlegen langs de camera. “Het eindresultaat is een ontwapenende, kwetsbare, maar herkenbare uiting van de sociale en culturele codes die de identiteit van jongeren vormen” aldus curator Manique Hendricks.

Wu Tsang wiens werk op dit moment op de Biënnale van Venetië te zien is, is een filmmaker, kunstenaar en performer gevestigd in New York en Berlijn. Wu Tsang haar werk richt zich op verborgen geschiedenissen en gemarginaliseerde verhalen, waarin het nachtleven vaak een belangrijke plek inneemt. Wildness (2012) portretteert de nachtclub Silver Platter in Los Angeles. Hier komt de Latijns-Amerikaanse/LGBTQIA+ gemeenschap al sinds de jaren zestig samen. In de video stelt de kunstenaar vragen over de identiteit en sociaal-politieke gegevens die soortgelijke ruimtes vormen.

Frans Hals Museum locatie HAL (Grote Markt) is tijdens The Rhythm of the Night een van de festivallocaties. Zo kunnen bezoekers ook daadwerkelijk ‘s nachts samen op de dansvloer het nachtleven vieren. De tentoonstelling is van 11 november 2022 tot en met 12 februari 2023 te zien in locatie HAL (Grote Markt) van het Frans Hals Museum in Haarlem.

Afbeelding
Philip Stoop releaset nieuwe muziek na diefstal vorig album Algemeen 27 jan, 14:42
Afbeelding
Deze Haarlemse topsporters zijn genomineerd voor Haarlem topsporter/sportster/team van het jaar 2022 Algemeen 27 jan, 14:10
Afbeelding
Deze woongebieden in Haarlem worden 30 kilometer per uur zone Algemeen 27 jan, 11:35
Afbeelding
Bezorger beroofd door man in Haarlem, politie zoekt getuigen 112-nieuws 27 jan, 10:39
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Tonio van Vugt stopt als artistiek directeur Stripdagen Haarlem Algemeen 26 jan, 09:51
Afbeelding
Grachtenloop Haarlem inschrijving start 1 maart 2023: Dit weten we al Algemeen 26 jan, 09:49
Afbeelding
Geen treinen tussen Haarlem en Leiden Algemeen 26 jan, 09:48
Afbeelding
Column GGD: Voorkomen is beter dan genezen Partnerbijdrage 25 jan, 07:21
Afbeelding
Tentoonstelling: Verborgen verhalen als schatten in Haarlem Algemeen 25 jan, 06:54
Afbeelding
Brandweer groots uitgerukt voor woningbrand in Aerdenhout 112-nieuws 25 jan, 01:09
Afbeelding
Vier aanhoudingen voor gewapende woningoverval Weltevredenplein Haarlem 112-nieuws 24 jan, 16:38