Column ‘Stem in de Stad’: Oplossingen die helpen

Algemeen
Joshua Baumgarten.
Joshua Baumgarten. (Foto: aangeleverd)

Om de week plaatst deze krant een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten.

Stel je voor dat je van je vaderland naar een ander land verhuist om te werken, geld te verdienen, om zo je leefsituatie te verbeteren. Alle metaforische bruggen met je thuisland zijn verbrand. De deuren zijn achter je gesloten en je opties daar zijn teruggebracht tot niets. Je gaat de grens over en verlaat de onzekere veiligheid van je thuisland om naar Nederland te komen. Je krijgt een BSN-nummer, bankrekening- en KVK-nummer. Je bouwt de zaak van je leven. Maar dan beland je in de shit. Je raakt die spreekwoordelijke muur en je verliest je bedrijf, bankrekening, paspoort, papieren, alles. Je raakt de bodem en noemt het Kenaupark of de parkeergarage onder de Raaks vanaf nu je thuis. Je spreekt of leest de taal niet, maar je hebt wel harde eeltplekken op je handen van het scheppen van aarde en stenen voor Haarlemmers die hun Kleverpark-woningen laten verbouwen. Je hebt je best gedaan, maar lijkt geboren om te verliezen. Terug naar huis gaan is geen optie.

Nu je documenten kwijt zijn, je bankrekening gesloten is, je geen werk en daarmee geen vooruitzichten hebt, dwaal je door de stad. En dan kom je hier bij ons terecht, bij Stem in de Stad. We zien je, we luisteren naar je (ook al spreken we elkaars taal niet). We doen ons best om te kijken wat we voor je kunnen doen om je weer op de been te helpen. Voor ons hier bij Stem betekent dat soms dat we de regels omzeilen. We hebben de neiging om deze uitzonderlijke situaties te herkennen voordat de regelgevers dat doen. Waarom? Omdat we zo dicht bij het straatleven staan als maar kan, zonder er te leven.

Door alert te zijn op waar de behoeften liggen, kunnen we helpen de stad en haar burgers te wijzen op de regels die werken en de regels die falen. Want uiteindelijk is de meerderheid van deze mensen hier gekomen om te werken in plaats van te stelen en in de gevangenis te belanden. Zonder een beetje flexibiliteit en aanpassing binnen de regels zal het groeiend aantal buitenlandse arbeiders wegzinken in het prachtige drijfzand van dit land.

Joshua Baumgarten