Samenwerken in laatste levensfase - Deze week Zorg Special over welzijn en gezondheid

Nieuws

HAARLEM - Recent is er een proefproject gestart waarbij huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties intensief samenwerken bij zorg aan mensen thuis in de laatste levensfase. Meer weten over zorg en welzijn? Lees alles in de speciale Zorg Special deze week in deze krant.

Door de zorg, wensen en mogelijkheden ruim van tevoren in kaart te brengen, af te stemmen en een expert in palliatieve zorg in te schakelen, kunnen de huisartsen en verpleegkundigen ziekenhuisopnames voorkomen. De wens van veel patiënten om thuis in de vertrouwde omgeving te sterven, wordt hierdoor vaker gevolgd.
Vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- en Zuid-Kennemerland heeft Zorgbalans met de huisartsenpraktijken Leonard Springer uit Haarlem en de ZOED uit Heemstede het initiatief genomen voor dit project. Onlangs is de pilot gestart in Haarlem en Heemstede met vier huisartsenpraktijken en verschillende thuiszorgorganisaties.

Cijfers en de praktijk

Huisarts Ingrid Bergman van de Leonard Springer praktijk: "Het is nu zo dat 73% van de mensen in Nederland aangeeft in eigen huis te willen overlijden, terwijl dat maar 32% gegeven is. Uit onderzoek blijkt dat dit laatste cijfer stijgt als er een Palliatieve Thuiszorggroep (PaTz-groep) in de buurt is waar huisartsen en wijkverpleegkundigen in samenwerken. In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen in hun laatste levensfase toch naar het ziekenhuis moeten, terwijl ze dat niet willen.“
Huisarts Maroesjka Krijt van de ZOED Heemstede: “Daar wil ik graag verandering in brengen, vandaar dat we samen in het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- en Zuid-Kennemerland gekeken hebben naar PaTz als goed voorbeeld van de palliatieve zorg in Nederland.“
Laatste levensfase

Een PaTz-groep bestaat uit huisartsen en wijkverpleegkundigen die in hetzelfde gebied werken. Eens in de acht weken komen ze samen. Daarbij worden ze begeleid door een expert op het gebied van palliatieve zorg, de zorg in de laatste levensfase. Dat kan een huisarts zijn die daarvoor een opleiding heeft gevolgd of iemand die in een hospice werkt.
De PaTz-groep bespreekt de patiënten waarvan zij verwachten dat zij binnen een jaar overlijden. Dit doet doen de huisartsen en wijkverpleegkundigen door onderlinge samenwerking, het in kaart brengen van de wensen van de patiënt en naasten, het onderzoeken van de zorgmogelijkheden, het maken van een zorgplan en evaluatie achteraf. De huisartsen werken samen met de thuiszorgorganisaties die het meest bij hun patiënten betrokken zijn.
Samenwerking

Anita van Duin, projectbegeleider van Zorgbalans voor de PaTz-groep Haarlem: "Door deze samenwerking willen we de palliatieve zorg verbeteren. We hebben aandacht voor alle wensen van een patiënt en stemmen onderling af aan de hand van het zorgplan. Doordat de huisartsen en wijkverpleegkundigen samen vooruitkijken, kunnen we beter inspelen op de zorg en wensen van de patiënt. We hebben van te voren afgesproken wie wat doet en hoe deze te bereiken is. Daardoor kunnen we snel schakelen."
Anita zag al snel resultaat: "We merkten na de eerste bijeenkomst al dat het vertrouwen tussen de wijkverpleegkundigen en huisartsen groeit. Eigenlijk heel logisch, want je leert elkaar kennen. We gebruiken elkaars specifieke kennis en vaardigheden en zo kunnen we de mogelijkheden van gespecialiseerde zorg thuis maximaal benutten."
Succes

Maroesjka Krijt, huisarts: "Het project loopt tot 1 september 2015. We hopen dat onze patiënten beter afgestemde zorg thuis krijgen. Dat er minder ziekenhuisopnames nodig zijn in deze laatste fase van hun leven. Als we dit bereiken doordat onze samenwerking verbetert, hopen wij dat door dit succes andere huisartsengroepen in de regio ook met PaTz aan de slag gaan. We weten al dat er binnenkort een PaTz-groep start in Zandvoort."