Activisten blinddoeken opnieuw standbeelden

Nieuws
Beeld Stadten in de Grote Houtstraat in Haarlem
Beeld Stadten in de Grote Houtstraat in Haarlem (Foto: Extinction Rebellion Haarlem)

HAARLEM - Zondagochtend heeft Extinction Rebellion Haarlem wederom beelden geblinddoekt en van protestborden voorzien. Dit keer het beeld Stadten aan de Grote Houtstraat in Haarlem. Gedurende het lange Paasweekend werden ook de beelden Muziek op het Prinsenhof van Frans Hals in het Florapark en H.A. Lorentz aan het Lorentzplein in Haarlem niet ontzien. De actie is onderdeel van een wereldwijde reeks waarin standbeelden door activisten worden geblinddoekt.

Tijdens de actie Statue Sunday blinddoeken bezorgde burgers wereldwijd standbeelden. De beelden worden ook behangen met borden vol informatie over de klimaatcrisis. Daarmee eisen de activisten dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. “De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen,” zo stelt Extinction Rebellion Haarlem.

De acties worden uitgevoerd vanwege het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Dit rapport laat volgens de activisten opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek volgens de klimaatgroep alsof er niets aan de hand is. Dit is voor hen onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen ervan. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen tegen de klimaatcrisis is Scientist Rebellion, de zusterorganisatie van Extinction Rebellion, op zondag 26 maart begonnen met de actie Statue Sunday. Toen werd het beeld van Kenau en Reinalda op het Stationsplein Haarlem geblinddoekt.