Voor al uw duurzame adviezen: Het Groene Raadhuis

Nieuws
V.l.n.r. Robbert Berkhout, Ron Dreijer, Isabelle Wisse en Melissa Oosterbroek onthullen het logo
V.l.n.r. Robbert Berkhout, Ron Dreijer, Isabelle Wisse en Melissa Oosterbroek onthullen het logo (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Vrijdag 15 maart in de week van de circulaire economie werd in het Kweekcafé het Groene Raadhuis geopend. Dé plek waar Haarlemmers volgens Groen Links raadslid Melissa Oosterbroek onafhankelijke antwoorden op alle duurzame vragen krijgen. “Trots dat we deze plek hebben en dat jullie er zijn.”

Dankzij een motie van CDA-raadslid Ron Dreijer en ex-PvdA-raadslid Isabelle Wisse kreeg dit initiatief financiële ondersteuning. Dreijer: “Fijn dat er nu een vaste plek en zichtbaarheid is gerealiseerd. Mensen komen voor vragen over isolatie of installatie van een warmtepomp en gaan ook weg met het advies hoe om te gaan met regenwater en goede materialen niet bij het grofvuil te zetten.”

Showcase

’s Winters is het in de kas goed koud, zegt Dreijer. “Nu kunnen er in het kantoor boven het terras dankzij een lucht/lucht warmtepomp het hele jaar door bezoekers ontvangen worden.” Het paviljoen is in twee opzichten een showcase door het hergebruik van materialen en de creatieve invulling van de timmerlieden van Enz Remake o.l.v. David Veldtwerk. Neem alleen al de houten honingraatstructuur die zonder schroeven in elkaar is gezet. De wanden zijn opgebouwd met drainagetegels, gebruikt voor tijdelijke fietspaden op de Rijksstraatweg en de raten van ondervloeren uit 1974. Hergebruikt glas komt uit de kassenbouw. 

Buzz

“Hoewel jullie als bijen op de honing zijn afgekomen, hebben we voor de naam toch gekozen voor raad met een d in plaats van raat met een t,” grapt circulair ontwerper Juan Nibbelink, die samen met John van Oossanen (financiële zaken en subsidies), Jan Tjemme van Wieringen (regelgeving) en Michiel de Ruiter (zonnepanelen en energiecoöperaties) initiatiefnemer is. Hij deelt strippenkaarten met veertig raten uit om met het creditsysteem nog meer buzz te creëren. Je kunt raten verdienen door aan bestuiving te doen in de vorm van het geven van advies of presentatie. Juan: “We willen zeven dagen per week programmering en jullie zijn als genodigden potentiële partners.” 

De opening krijgt een ludiek tintje als kunstenaar Jolanda de Meester (van Cutting the Cake) als eerste een raat knipt uit de door haarzelf gemaakte biologische deken. Daarin zit zaagsel en bloemenzaad. Het kan zo de grond in. Zo wordt groene raat goud waard. Michiel de Ruiter: “We zijn met zijn allen een vraagbak en doen dit vanuit ideologie en een stukje beroepsdeformatie.” 

www.groeneraadhuis.nl