Opschoondag in Haarlem: gevluchte Aloys Ndakoraniwe nam zijn kinderen mee

Nieuws
Aloys Ndakoraniwe, een in 2020 gevluchte journalist en mensenrechtenactivist uit Burundi, heeft zijn kinderen meegenomen.
Aloys Ndakoraniwe, een in 2020 gevluchte journalist en mensenrechtenactivist uit Burundi, heeft zijn kinderen meegenomen. (Foto: Willem Brand)

Ruim honderd Haarlemmers maakten de stad zwerfvuilvrij

HAARLEM - Zo’n honderd Haarlemmers deden zaterdag 23 maart mee met de Landelijke Opschoondag. In het Molenplaspark haalden ruim twintig bewoners een grote hoeveelheid weggegooid plastic, glaswerk en ander afval (ondergoed, kussens) tussen de struiken vandaan. Molenwijkbewoner Marga: “Ik loop het hele jaar te rapen, het is hier bar.”

Door Willem Brand

Schoon milieu

Aloys Ndakoraniwe, een in 2020 gevluchte journalist en mensenrechtenactivist uit Burundi, heeft zijn kinderen meegenomen. Odon (5), Aeia (6) en Holly (8) zijn goed voorbereid en dragen laarzen. Nodig want op de lagere delen is het nogal drassig.

“Papa, kijk, ik heb wat gevonden”, roept Aeia. In de zak zitten lege flesjes bier, veel plastic maar ook een koplamp. Na een half uurtje rapen blijven de kinderen achter in een speeltuintje en gaat papa Aloys alleen verder op afvaljacht. “We hebben een schoon milieu nodig om te kunnen voortleven. Ik inspireer mijn kinderen om mee te gaan, zij zijn de toekomst.” 

Bermbende

Els van de IJssel loopt een rondje met Abdo uit Syrië. Zij maakt deel uit van de Bermbende, die door Lavinia Warnars is opgezet. Abdo ontmoette ze bij Stem in de Stad, waar ze vrijwilliger is.

“Een paar dagen later was er een clean-up, ik heb Abdo meegevraagd. We zien elkaar regelmatig, gisteravond waren we nog bij RipLive in het Patronaat.” Riet Ooms, voorzitter van de wijkraad Molenwijk, wil dit soort ochtenden vaker organiseren. Els: “Er zijn meer mensen uit de wijk. Als ze het leuk vinden, willen ze misschien wat vaker.”

Marga heeft haar hond Tessel mee. “Zomers ligt er zoveel eten, de honden vinden alles. Eigenlijk moet je eerst de troep opruimen voordat je je hond uitlaat.”

Ook het Spaarne werd zoveel mogelijk zwerfvuilvrij gemaakt. De Haarlemse Kano Vereniging haalde met vijf man sterk tien vuilniszakken troep uit de rietkragen. In het centrum viste SUPmission 25 kilo afval uit het Spaarne. In Haarlem-Noord haalden vrijwilligers van IVN, Trekvogels (kanovereniging) en Kon-Tiki (scouting) tien vuilniszakken (XXL) vol uit het water. Verder hielpen zeven bewoners de Esplanade afvalvrij te maken. In en rond de Witte Herenstraat raapten tien wijkbewoners afval van straat.