COA huurt hotelkamers Van der Valk Haarlem om Ter Apel te ontlasten

Nieuws
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt hotelkamers bij Van der Valk.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt hotelkamers bij Van der Valk. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Sinds zaterdag 23 maart is een deel van het Van der Valk hotel in Haarlem-Zuid tijdelijk beschikbaar als noodopvang voor 154 statushouders. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt 77 hotelkamers om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Burgemeester Jos Wienen is akkoord gegaan met het verzoek van het COA.


Met opvang van statushouders (en elders in het land ook asielzoekers) in hotels ontlast het COA het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar niet meer dan 2000 mensen mogen verblijven. Het is niet bekend hoe lang de noodopvang in Van der Valk nodig is.

Het is niet bekend hoe lang de noodopvang in Van der Valk nodig is

Volgens de huidige cijfers moeten er naar schatting 3.347 asielzoekers in de regio Kennemerland worden opgevangen. Bijna driehonderd daarvan zijn amv-ers, alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit zijn jongeren onder de 18 jaar, die zonder ouders of voogd naar Nederland komen en hier asiel aanvragen. Ze komen van buiten de Europese Unie en worden in Nederland opgevangen met speciale begeleiding en zorg. Tot hun 18e krijgen ze een voogd toegewezen van Stichting Nidos en afhankelijk van hun leeftijd worden ze opgevangen in pleeggezinnen of kleinschalige woonvoorzieningen. De begeleiding is gericht op hun ontwikkeling naar volwassenheid en zelfstandigheid, met aandacht voor onderwijs, gezondheidszorg en integratie of terugkeer naar het land van herkomst als de asielprocedure dat bepaalt.

In totaal moeten er in Noord-Holland de komende twee jaar ruim 16.000 asielzoekers worden ondergebracht. Dat aantal staat vast. In 2023 werden er nog ruim 2.000 opvangplekken van Kennemerland gevraagd.

Spreidingswet

De nieuwe getallen zijn onlangs bekendgemaakt na het aannemen van de spreidingswet in Den Haag. Daarmee kan het Rijk gemeenten in het uiterste geval verplichten om bepaalde aantallen asielzoekers op te vangen. Daarmee moet de druk op het doorstroomcentrum in Ter Apel verlicht worden. Gemeenten kunnen geld ontvangen voor het (op tijd) aanbieden van opvangplaatsen.

De gemeente Bloemendaal moet 169 asielzoekers opvangen, onder wie veertien amv-ers. De verantwoordelijke wethouder, Nico Heijink, laat weten dat zijn gemeente ‘heeft kennisgenomen van de bijgestelde opgave’. In 2023 werden nog 90 opvangplekken van Bloemendaal gevraagd. “Net zoals met elke wettelijke taakstelling nemen wij onze verantwoordelijkheid en doen we ons uiterste best om aan onze verplichtingen te voldoen en deze mensen goed op te vangen.” Bloemendaal gaat asielzoekers in onder andere een pastorie in de Sparrenlaan in Aerdenhout opvangen.

Villa langs de Heemsteedse Dreef

Heemstede heeft als taak om de komende jaren 191 asielzoekers op te vangen, onder wie 16 amv-ers. Ook wethouder Sam Meerhoff heeft er vertrouwen in dat de gemeente daar goed mee om kan gaan. “Heemstede voelt het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen in nood een dak boven het hoofd te geven en daar doen we ons uiterste best voor. Daar verandert de spreidingswet niets aan. Met Oekraïense vluchtelingen en statushouders lukt ons dit goed. Voor asielzoekers zijn we net zo hard aan het werk en we hebben er vertrouwen in dat dat ook gaat lukken”, legt Meerhoff uit.

Meerhoff doelt op een villa langs de Heemsteedse Dreef. Daar is plek voor zestien jonge asielzoekers.