Crowdfundingactie gestart voor boerderij Noord-Akendam

Nieuws
Crowdfundingactie voor boerderij Noord-Akendam.
Crowdfundingactie voor boerderij Noord-Akendam. (Foto: Thea de Roos)

HAARLEM - Boerderij Noord-Akendam, Vergierdeweg 452 in Haarlem, is een historisch monument en is gelegen aan de rand van de Hekslootpolder. Het heeft een kern, die vermoedelijk uit de 17e eeuw dateert en vertegenwoordigt een bijzonder overgangstype tussen de Noord-Hollandse stolpboerderijen en de Zuid-Hollandse langhuisboerderijen


Het complex is in een slechte staat en het bedrijfsgedeelte is grotendeels ingestort. Er zijn plannen om de boerderij te restaureren en duurzaam te herstellen, met behoud van de cultuurhistorische waarden. 

Het nieuwe wijkplatform Leefbaar Vondelkwartier, per 1 april de opvolger van Wijkraad Vondelkwartier, is een crowdfundingactie gestart voor de herbestemming van boerderij Noord-Akendam. De boerderij, die inmiddels in zwaar vervallen staat verkeert, krijgt een nieuwe kans op herstel en herbestemming vanuit de wijk. 

De ondernemers van Sterrenheuvel, de buren van de boerderij, zijn samen met een aantal stichtingen bezig met het maken van een businessplan om van de boerderij een huis van de wijk te maken, voor met name ouderen. Dat gebeurt in samenwerking met Stichting Zaaigoed, Stichting Doe-Tuinen, Stichting Nabestaandenzorg, de buurt, Zorgbalans en het wijkplatform.

De voormalige bedrijfsruimte is grotendeels ingestort.