‘Stripdagen Haarlem: nieuwe opzet, makers meer centraal’

Nieuws
Mark Marijnen aan het woord tijdens de 2022-editie.
Mark Marijnen aan het woord tijdens de 2022-editie. (Foto: Rob Bruijnen)

HAARLEM - Het tweejaarlijkse festival Stripdagen Haarlem - van 31 mei tot en met 2 juni - pakt dit jaar uit met meer exposities, kunstenaars, lezingen en een filmprogramma. En dat terwijl het festival een intiemere uitstraling krijgt en teruggaat naar één weekend. Grote trekpleister wordt De Koepel. De voormalige gevangenis geeft tijdens editie 2024 onderdak aan een groot aantal activiteiten.

Mark Marijnen, voorzitter van het festival, is enthousiast: “Stripdagen Haarlem draagt bij aan het bevorderen van de stripcultuur in Nederland. Het festival trekt zowel liefhebbers van strips als professionals uit de stripwereld naar de stad van Nurks. Auteurs, tekenaars, uitgevers en verzamelaars ontmoeten elkaar, discussiëren over hun vakgebied en ontdekken nieuwe stripwerken. Het festival is voor zowel gevestigde als opkomende talenten binnen de stripwereld van belang.” Om te vervolgen met: “Stripdagen Haarlem was toe aan een nieuwe opzet, waarbij we de makers meer centraal stellen. Dat is dan ook thema dit jaar, de maker centraal.”

Haarlem Strip

Om de bezoekers een nog betere ervaring dan voorheen mee te geven, is een wandelroute ontworpen die net zo avontuurlijk is als een stripverhaal. De zogenoemde ‘Haarlem Strip’ verbindt alle deelnemende locaties aan elkaar. Van het noorden van het centrum, via de Spaarnwouderstraat en het Spaarne over de Grote Markt naar het zuiden van de binnenstad. Het voert de bezoeker naar en langs tal van markante plekken en gebouwen die het historische Haarlem rijk is. Eric de Graaf, een van de artistiek verantwoordelijken van het festival spreekt van een ‘openbaar museum’.

Het veelzijdige programma vindt plaats in tal van locaties als Nieuwe Vide, Kunst Centrum Haarlem, ABC Architectuurmuseum, Noord-Hollands Archief, Theater de Liefde, 37PK, de Koepel en nog vele anderen. Er zijn kunstenaars en avant-garde tekenaars aanwezig om hun werk te signeren. Ook is er ruimte voor studenten van ArteZ en stripmakers van de Nieuwe Garde die hun werk tonen.

Gevangen door De Koepel

In de De Koepel kunnen op verschillende plekken veel activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden. Stripdagen Haarlem noemt de locatie al ‘het hart van het festival’ met de stripbeurs als een van de hoogtepunten. Aangevuld met een filmprogramma, een uitgeversbeurs, een small press-beurs, workshops en tekensessies. Op het podium vinden interviews, debatten en interactieve tekensessies plaats. In een aantal voormalige cellen zijn exposities.

Stripdagen Haarlem mag zichzelf het grootste tweejaarlijkse stripfestival van noordelijk Europa noemen. Het festival werkt nauw samen met de belangrijkste culturele instellingen in de Haarlemse stad. Op meer dan dertig locaties vinden tijdens het festival tentoonstellingen, lezingen, workshops, masterclasses, muziekoptredens en theater- en filmvoorstellingen plaats. Het festival heeft voor het eerst plaatsgevonden in 1992 en is opgericht door o.a. Joost Swarte en Martijn Daalder. De versie van 2024 is de zestiende editie van het festival.

De magie van het beeldverhaal

Erik de Graaf, zelf auteur van stripverhalen en tentoonstellingsmaker in binnen- en buitenland: “We willen echt in de volle breedte laten zien wat de strip nú te bieden heeft. De stripwereld is radicaal veranderd, in de landen om ons heen maar ook in Nederland. Er is een nieuwe generatie makers, vaak geëngageerd, waar niet alleen mannen, maar gelukkig ook steeds meer vrouwen een rol spelen. Het gaat over de onderwerpen die nu spelen. Door de ogen en met de verhalen van mensen die nu werken.”

Martijn Daalder stond in 1992 mede aan de wieg van de eerste editie van Stripdagen Haarlem, en is teruggekeerd om de nieuwe koers vorm te geven. “Stripdagen Haarlem moet gaan over de magie van het maken. Boeken en exposities zullen onverminderd aandacht krijgen, maar de focus gaat liggen op de magie van het beeldverhaal: makers die met schijnbaar beperkte middelen werelden tot leven wekken, complexe verhalen delen en op een unieke, gelaagde manier op de werkelijkheid reflecteren; verhalend en verbeeldend.

 Dat wil je niet alleen aan de muur zien hangen, dat wil je meemaken. Live. Met de tekenaars en schrijvers. Dit festival wordt één grote uitnodiging aan makers en publiek om samen in de wereld van het beeldverhaal te stappen.”

De Koepel hart van het festival

De Koepel in Haarlem, officieel bekend als de Koepelgevangenis, is een gebouw dat het stadsgezicht van Haarlem al decennialang kenmerkt. De Koepel diende oorspronkelijk als huisvesting voor veroordeelden. De gevangenis werd echter gesloten in 2016 vanwege verouderde voorzieningen en ongeschiktheid voor moderne detentie-eisen. In 2020 opende de gerenoveerde Koepel zijn deuren voor iedereen. De Koepel is nu een bruisende hub voor onderwijs, startups en evenementen, waarbij het rijke verleden van het gebouw samensmelt met de dynamiek van de moderne tijd. Je kunt er naar de film, dineren, studeren, bedrijf voeren, vergaderen en evenementen organiseren of bijwonen. Bovendien kreeg het indrukwekkende dak in 2023 een nieuw lichtplan, waardoor de Koepel in alle kleuren van de regenboog uitgelicht kan worden.

Stripdagen Haarlem is een initiatief van Stichting Beeldverhaal Nederland (SBN). SBN heeft volgens haar statuten tot doel het bevorderen van de ontwikkeling en de kwaliteit van het Nederlandse beeldverhaal en de daarmee verbonden cultuur in en buiten Nederland.

Stripdagen Haarlem mag zichzelf het grootste tweejaarlijkse stripfestival van noordelijk Europa noemen.
Grote trekpleister wordt De Koepel. De voormalige gevangenis geeft tijdens Stripdagen Haarlem 2024 onderdak aan een groot aantal activiteiten.