Nostalgie, gezelligheid en een perfecte sfeer - Winkelgebied Barrevoetestraat/Keizerstraat: 'De Jordaan van Haarle

Nieuws

HAARLEM - 'Een gezellig straatje, ik ga hier niet weg hoor', 'goede sfeer, lekker gevarieerd' en 'het bruist hier, al jaren!'. De ondernemers van de Barrevoetestraat en Keizerstraat zijn het eens; de sfeer is top, de samenwerking tussen de ondernemers is prima en het zijn gemoedelijke straatjes met een gevarieerd aanbod aan winkels. "We zijn hier vriendjes en gunnen elkaar een hoop en dat komt de sfeer ten goede", aldus Robin van Putten van Elektro Van Putten.
Over de historie van de Keizerstraat, die in de geschiedenisboeken ook voorbijkomt als Oude Keizerstraat of Korte Keizerstraat, is niet noemenswaardig veel bekend; over de Barrevoetestraat des te meer. "Aanvankelijk heette deze straat de Barrevoetzusterenstege, vernoemd naar het klooster der Barrevoetezusteren of ongeschoeide Karmelistessen", vertelt een vrijwilligster van Gilde Haarlem. "Het klooster, één van de vele kloosters die Haarlem rijk was, werd in 1465 gesticht en lag tussen de Botermarkt, toen nog het Sint Gangolfskerkhof, en Voldersgracht. Na het Beleg van Haarlem bleef uiteindelijk alleen de kerk over, deze werd in 1581 afgebroken." De grote brand die een kwart van de stad Haarlem in 1576 in de as legde, spaarde ook de Keizerstraat en de Barrevoetestraat niet. De houten huizen gingen in vlammen op, zonder dat Haarlemmers een kans kregen het vuur te blussen. "Dat stonden de Spanjaarden, die de stad bezetten niet toe", verklaart Gilde Haarlem. "Na de brand werden de gebouwen herbouwd, maar dit keer van steen." Het straatbeeld veranderde de niet. De historische Vijfhoek, vol cultuur, vertier en winkelplezier, is een bezoek meer dan waard. "We noemen de Vijfhoek, met al z'n kleine straatjes, ook wel de 'Jordaan van Haarlem'."

Stabiel en bruisend

De Keizerstraat en de Barrevoetestraat blijven boeien. Met leegstaande panden hebben ze hier niet te maken. En als het al gebeurd meldt een volgende ondernemer zich snel weer aan voor deze populaire winkelplek in Haarlem. De panden zijn gewild; veel ondernemers zitten hier al jaren en piekeren er niet over te vertrekken. Elres en Elektro Van Putten zijn respectievelijk al 75 en 87 jaar gevestigd aan de Keizerstraat. Melgers Wijn en Dranken zit al 43 jaar op de Barrevoetestraat. "Ja, met een drankje erbij is het goed vol te houden", grapt eigenaar Rob Melgers. Ook hij ervaart de sfeer als hartelijk en bruisend. "Er is hier van alles wat, lekker gevarieerd. Daarnaast zitten we hier met een stabiele club en is het contact onderling goed. Het is niet zo dat we de deur bij elkaar plat lopen, maar we overleggen zeker." Robin van Putten beaamt dit. "Het is hier gezellig. Wat het zo speciaal maakt? Weet ik veel, dit is gewoon mijn straat! We zijn er hier voor elkaar, ik ga hier nooit meer weg."
Perfecte sfeer

"Wij werken volgens het R&G-systeem: Relatie en Gunnen", legt Ed van de Rest, eigenaar van Elres uit. Elres is al 75 jaar gevestigd aan de Keizerstraat. Naar volle tevredenheid. De keuze voor deze plek was een praktische keuze; het pand lag bij de familie Van de Rest om de hoek en het had uitbreidingsmogelijkheden. "Maar ruim 75 jaar later zijn we nog steeds heel gelukkig met deze plek. Wij blijven hier!" Elres is in de loop der jaren fors uitgebreid en inmiddels is de familiezaak gevestigd in vijf panden aan de Keizerstraat. "Hoe we het zolang volhouden? Eerlijk zijn. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. En dat is ook hoe we hier met elkaar omgaan. Sommige zitten hier, net als wij, al jaren en anderen komen net kijken. Maar met iedereen werken we samen, we kunnen bij elkaar terecht en dat is veel waard. Wat mij betreft krijgt de sfeer hier een dikke 10!" Saai is het nooit aan de Keizerstraat en de Barrevoetstraat. "Er gebeurt elk jaar wel iets bijzonders, daar zorgen we wel voor met z'n allen."