Aanvraag korte wapenstok vertraagd door bureaucratie

Politiek
Zo riep de motie de burgemeester op om de wapenstok alleen toe te staan voor specifieke wijken of taken waarbij de handhavers van de gemeente een verhoogd risico lopen om in gevaarlijke situaties terecht te komen
Zo riep de motie de burgemeester op om de wapenstok alleen toe te staan voor specifieke wijken of taken waarbij de handhavers van de gemeente een verhoogd risico lopen om in gevaarlijke situaties terecht te komen (Foto: Pexels)

HAARLEM - De aanvraag voor een korte wapenstok voor Haarlemse boa’s ligt momenteel al 3 maanden op de plank bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdag aangegeven tijdens een vergadering van de commissie bestuur. Aanleiding van die vergadering was een aangenomen motie van de Actiepartij en de Partij voor de Dieren waarin de burgemeester verzocht werd om strenge voorwaarden te stellen aan het gebruik van de wapenstok.

Door Joost Verhagen

Zo riep de motie de burgemeester op om de wapenstok alleen toe te staan voor specifieke wijken of taken waarbij de handhavers van de gemeente een verhoogd risico lopen om in gevaarlijke situaties terecht te komen. Ook wilde de motie het liefst een aanvraag voor de duur van 2 jaar. Wienen stelde echter dat een deel van de voorwaarden die de gemeenteraad in de motie had gezet, zal leiden tot overmatige bureaucratische rompslomp.

Kritische vragen

Het leverde kritische vragen op van verschillende fracties, waaronder de Actiepartij en de Partij voor de Dieren. Remko Trompetter (Actiepartij) vroeg de burgemeester om op de hoogte gesteld te worden over eventuele incidenten met de korte wapenstok. De Partij voor de Dieren wilde van de burgemeester weten of er nu al een aanvraag is gedaan voor onbepaalde tijd.

Burgemeester Wienen stelde dat het in de praktijk onmogelijk zal zijn om de wapenstok alleen voor bepaalde taken te gebruiken: ,,Dat is te theoretisch. Je kunt het takenpakket niet met een schaartje knippen. Je hebt hem wel, of je hebt hem niet,’’ lichtte hij toe. Daarnaast beloofde hij de raad dat er wel degelijk een moment komt waarop de raad de invoering kan evalueren: ,, Als we over twee jaar tot de conclusie zouden komen dat we er niet mee door moeten gaan, dan stoppen we ermee,’’ zo legde hij uit. Maar omdat de aanvraag nu al 3 maanden op een inhoudelijke beoordeling van het OM wacht, ziet hij er niets in om dat over twee jaar opnieuw te moeten doen.