Haarlem Shopping Weekend 2021: programma en dit moet je ook weten

Winkelen
Dit jaar geen Shopping Night, maar een heel Shopping Weekend in Haarlem!
Dit jaar geen Shopping Night, maar een heel Shopping Weekend in Haarlem! (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Yesss! Dit jaar geen Shopping Night, maar een heel Haarlem Shoppingweekend. Op vrijdag 17 september starten de festiviteiten. Wat moet je allemaal weten over dit Haarlemse event?

Officieel is het (lange) weekend van 17 tot en met 19 september omgedoopt tot het ‘Haarlem Shoppingweekend & Music’. “Een lang weekend genieten van muziek en prachtige aanbiedingen in de Haarlemse binnenstad. Jouw favoriete winkels staan te popelen om op een verantwoorde manier uit te pakken,” aldus de organisatie. 

Thema Haarlem Shopping Night/Weekend

Het thema van dit jaar is ‘Haarlem Shoppingweekend & Music’. Oftewel: je kunt een weekend vol muzikale verrassingen verwachten. Maar ook andere activiteiten zoals een kledingruil, modeshow, textielroute en natuurlijk genoeg lekkers om te eten en drinken. “Er ligt een rode loper aan muzieknoten van biologisch afbreekbaar krijt in de gezellige winkelstraten van Haarlem. Deze ‘muziekloper’ zorgt ook voor spreiding, zodat je overal voldoende ruimte hebt om te luisteren en te dansen. Op de plaatsen waar activiteiten zijn worden cirkels en wachtvoetjes op 1,5 meter van elkaar geplaatst (van krijt), zodat je op veilige afstand van elkaar van het optreden of de presentatie kunt genieten. Met vragen - of als je een danspartner zoekt - kun je terecht bij de zogenaamde ‘Rodelopers’, onze gastheren en -dames dit weekend. Zij letten ook op voldoende spreiding.”

Audiotour 

Wie meer wil weten over het groen in de stad kan de audiotour ‘Natuurlijk Haarlem’ volgen. “Bioloog, kunsthistoricus én Haarlemmer Yorick Coolen laat je met een andere blik naar de stadsnatuur kijken én vertelt wat je in je eigen tuin kunt doen om bij te dragen aan klimaatbestendig Haarlem. Startpunt: VVV-kantoor op de Grote Markt.”

Haarlem Shopping Weekend: vast goed om te weten

- Wanneer?

Van 17 t/m 19 september 2021.

- Waar?

Door de hele Haarlemse binnenstad.

- Wat?

Dat lees je hieronder bij ‘programma Haarlem Shopping Weekend’.

Tekst gaat door onder de foto

haarlem shopping night haarlem shopping weekend
Beeld: Pexels

- Programma Haarlem Shopping Night & Weekend

Duurzaamheid is een belangrijk thema tijdens de Haarlemse Shopping Night & Weekend, zo vertelt de organisatie van het Haarlemse evenement. “Naast het winkelen, kun je namelijk ook deelnemen aan duurzame activiteiten van de Groene Mug. Er is een duurzame textielroute die je bij leuke en duurzame winkels brengt. Het hele weekend kom je de Groene Muggen teams tegen. Dit zijn clean teams met vrolijke, fel groene overalls, prikkers, vuilniszak én glimlach waar je niet omheen kunt. En je drankje wordt geschonken in Festivalmaatjes, de herbruikbare beker die je niet weggooit, maar inlevert bij de bar.”

Tijdens het weekend zullen verder door de hele binnenstad lokale artiesten optreden (’pop-upoptredens’). Dit kun je verder verwachten van het programma van Haarlem Shopping Weekend:

Vrijdag 17 september

- Locaties optredens Koperen Ko-rona-straatartiesten:
1. Proveniersplein (18.00 uur en 20.30 uur)
2. Kruisstraat/ Barteljorisstraat (18.30 uur en 21.30 uur)
3. Zijlstraat/ Nieuwe Groenmarkt (19.00 uur en 22.00 uur)
4. Grote Houtstraat (19.00 uur en 21.00 uur)
5. Grote Markt (19.30 uur en 22.30 uur)
6. Anegang/Schagchelstraat (20.00 uur en 22.00 uur)

Zaterdag 18 september

- Locaties optredens Koperen Ko-rona-straatartiesten:
1. Zijlstraat/Barteljorisstraat (12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur)
2. Grote Houtstraat Gedempte Oudegracht 13.00 uur, 14.30 uur en 15.30 uur)
3. Lange Veerstraat / Kleine Houtstraat/Anegang (13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur)

Zondag 19 september

- Locaties optredens Koperen Ko-rona-straatartiesten:
1. Grote Markt (14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur)
2. Grote Houtstraat/Gedempte Oudegracht (12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur)

- (Ver)Makersmarkt

Op zondag is er ook nog op de Grote Markt de (ver)makersmarkt tussen 13.00 en 17.00 uur. “De kramen op het plein zijn gevuld met kunst, mode, food en design”, vertelt de organisatie van Haarlem Shopping Weekend. “Zoveel mogelijk zelfgemaakt. Zo krijgen bezoekers de kans om kennis te maken met (Haarlemse) makers, ontwerpers en merken. De (Ver)Makersmarkt is zo duurzaam mogelijk ingericht met LED-verlichting en zo weinig mogelijk wegwerpproducten. Op de (Ver)Makersmarkt kun je ook je maaltijd meenemen in een Doggy Bag.”

Bon t.w.v. 100 euro 

Het winkelend publiek kan op de markt ook oude kleding inleveren. In ruil ontvangen inbrengers een leuk presentje en ze maken kans op een duurzame kleding bon ter waarde van 100 euro. Met deze actie willen Spaarnelanden en Paswerk de inzameling en recycling van oude kleding en textiel stimuleren.

Shopping Weekend Haarlem: ‘Piek in de omzet’

Marjolein van der Goen, voorzitter van het organisatiecomité, benadrukt de goede samenwerking met de afdelingen evenementen en handhaving van de gemeente Haarlem plus Haarlem Marketing. “Shopping Weekeinde is een initiatief van Haarlem Centraal, de ondernemersvereniging voor de binnenstad. Door Corona moeten we veel extra maatregelen nemen om de veiligheid van iedereen zo veel mogelijk te kunnen waarborgen. Voor veel ondernemers zorgt Shopping Weekeinde echt voor een piek in de omzet. Die mening wordt gedeeld door BIZbinnenstad die het evenement financieel mede mogelijk maakt.”

Kijk voor meer over het Haarlem Shopping Weekend 2021 op haarlemshoppingnight.nl.