Bieb Heiloo stimuleert thema Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’

Algemeen
Bieb Heiloo stimuleert thema Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’.
Bieb Heiloo stimuleert thema Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’. (Foto aangeleverd)

REGIO/HEILOO - Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67e Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek, van 6 tot en met 17 oktober. De editie van 2021 staat in het teken van ‘Worden wat je wil’, waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

Leesbevordering

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. 

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok. Kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren.

Bette Westera (Velp, 1958): “De eervolle vraag of ik het kinderboekenweekgeschenk zou willen schrijven gooide mijn hele planning overhoop en dat is fijn. Heel fijn zelfs, want ook al houd ik nog zo van orde, voor het scheppen van iets nieuws is chaos nodig. Bij mij is alles netjes op een rijtje hebben dodelijk voor het creatieve proces. Ik spring dus vol vertrouwen en zonder te weten waar ik straks mee bovenkom in het diepe.” Mark Janssen (Eijsden, 1974): “Het maken van het prentenboek was een fantastische uitdaging die ik met beide handen aannam. Ik heb er denk ik iets bijzonders van gemaakt. maken en net zoals bij mijn voorgaande boeken is het echt een boek voor het kind.”

Bibliotheek Heiloo

Ook Bibliotheek Heiloo is aanjager van leesbevordering en organiseert daarom een aantal activiteiten rondom het thema ‘Worden wat je wil’. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. “Dus kom naar de Bibliotheek Heiloo en laat je inspireren”, aldus een van de medewerkers. “Vraag je opdrachtvel bij de balie en zoek alle raamstickers met vragen rondom leuke weetjes over verschillende beroepen. Voor iedereen die kan lezen!; op woensdagmiddagen (6 en 13 oktober) om 14:30 uur en op vrijdagochtend (8 en 15 oktober) om 10:30 uur.

Kom je talenten ontdekken in de MaakPlaats op de eerste dag van de Kinderboekenweek. “Na de officiële opening gaan we lekker aan de slag met uitdagende materialen. Peuters en hun ouders, opvoeders, oppas zijn van harte welkom voor leuke, kleine activiteiten rondom spelen en lezen, met als thema: ‘Vertel eens…. Kom samen met striptekenaar Irene Mulder de tribune op de jeugdafdeling versieren met de mooiste jeugdboeken. Van Flip Fiasco tot Hannes Hunebed, alle helden verdienen een ereplek.”

Daantje Danst

“Misschien wil je wel danser worden. Theatergroep Potitco speelt dit mooie verhaal over Daantje voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Kaarten à € 7,50 zijn te reserveren bij Stichting Potitco via www.potitco.nl Kinderen die tijdens de Kinderboekenweek lid worden van Bibliotheek Heiloo betalen geen inschrijfgeld en geen contributie tot hun 18e jaar.

Verhalentafel

Bibliotheek Heiloo is een plek waar iedereen welkom is. Naast de uitlening van boeken worden er veel activiteiten en samenkomsten georganiseerd voor en door verschillende leeftijdsgroepen. Zo staat er in Bibliotheek Heiloo een verhalentafel, letterlijk een tafel, met allerlei mogelijkheden. U kunt er omheen staan, er is geen boven- of onderkant, je staat altijd wel aan de ‘goede’ kant van de tafel. “We gaan met een speciaal programma aan de slag en het thema is ‘Gezelligheid’. Denkt u aan liedjes van vroeger, plaatjes uit oude tijden. De verhalen komen zo vanzelf. Het wordt een gezellige ochtend, en we drinken gezamenlijk een kopje koffie of thee. Vrijdag 1 oktober, van 10.30 tot 11.30 uur (meedoen is gratis). Deze activiteit vindt plaats in het teken van de Week tegen Eenzaamheid. Van 30 september tot en met 7oktober vinden er door het hele land veel speciale activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid.”

Afbeelding