‘Julianazusters: Zorg uit handen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Eerbetoon aan maatschappelijk werkers avant la lettre

HEILOO -  Op het bezinningspark van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo - de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland - ligt het monumentale Julianaklooster. Vandaag de dag is in het kloostergebouw het Gastenhuis Onze Lieve Vrouw ter Nood gevestigd. Maar vanaf de jaren 40 tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw stond het vooral bekend als het moederhuis van de Julianazusters, ook wel ‘Juliaantjes’ genoemd.

In 2004 verlieten de zusters op leeftijd hun geliefde moederhuis. Anno nu is voor de congregatie de laatste fase van voltooiing aangebroken. Een aanleiding voor het heiligdom om een permanente tentoonstelling over de Julianazusters te organiseren. Vanaf 28 mei keert het verhaal van de Julianazusters terug in het Julianaklooster in Heiloo.

Maatschappelijk werkers

De Julianazusters stonden aan de wieg van wat nu maatschappelijk werk wordt genoemd. Al vanaf 1914 zetten zij zich in voor gezinszorg, wijkzorg en later ook voor kraamzorg. Het harde werken van de zusters was onlosmakelijk verbonden met hun geloofsleven. Vanuit een diep geloof zetten zij zich in voor de liefdewerken, daad van naastenliefde.

Eerbetoon 

De tentoonstelling ‘Julianazusters ‘Zorg uit handen’ is een eerbetoon aan de vrouwen achter de religieuze congregatie Liefdezusters van de H. Juliana van Falconieri, ofwel: de Julianazusters. Aan de hand van tientallen foto’s en persoonlijke verhalen van de Julianazusters wordt hun werk en leven gepresenteerd.

Opening en bezichtiging 

Vrijdag 27 mei om 15.00 uur opent de bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, monseigneur J.W.M. Hendriks, de tentoonstelling. Na de opening staan de deuren van het Julianaklooster elke tweede en vierde zaterdag van de maand open, tussen 10.00 en12.00 uur en van 14.30 tot 17.00 uur, voor iedereen die de tentoonstelling wil bezichtigen. Tijdens de openstellingsdagen is ook de documentaire ‘De Juliaantjes’ (2015) van Verhalis te bekijken. Toegang is gratis, donaties zijn welkom. Het Julianaklooster - Gastenhuis Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65, Heiloo. Parkeren: Kapellaan 146. Vanaf de parkeerplaats is het vijf minuten wandelen naar het Julianaklooster. De tentoonstelling ‘Julianazusters: Zorg uit handen’ is een productie van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Grote vraag

Begin vorige eeuw bemoeide de Nederlandse overheid zich nauwelijks met de particuliere ziekenzorg en sociale zorg. Vanuit de bevolking was er echter wel een grote vraag naar deze hulp. Katholieke zusters en broeders gingen zich vanuit hun geloof voor deze zorg inzetten. Zo ook de Liefdezusters van de H. Juliana van Falconieri, ofwel: de Julianazusters. Deze lekenvereniging werd in 1914 in Den Haag door jezuïet Jorna (1868-1937) opgericht. Het werkterrein van de Julianazusters was de gezins- en wijkzorg. In de beginperiode werkten ‘de Juliaantjes’ in arme gezinnen en verleenden voornamelijk zorg aan grote families waarvan de moeder ziek was.

In 1933 begonnen in Heiloo

Het werk van de Juliaantjes wordt nu geëerd met deze tentoonstelling. De bezoeker krijgt een mooi beeld van een tijd die je je nu moeilijk kunt voorstellen. Je ziet de zusters aan het werk, maar ook hoe ze leefden en feestvierden en op bezoekdagen hun familie ontvingen. Je ziet er veel foto’s en je leest er de persoonlijke verhalen bij. De panelen hangen in het Gastenhuis. Want dat is de functie van het gebouw geworden na het vertrek van de zusters in 2004. In 1933 waren ze naar Heiloo gekomen, nadat eerder al zusters van de Stichting Juliana-Vereniging voor Hulp in de Huishouding waren begonnen in Den Haag en diverse andere plaatsen in het land. In 2022 is er nog één zuster uit Heiloo over. Zo is de weg gegaan van menig klooster, hoewel er in deze tijd her en der in het land toch weer meer toetreding is in kloosters.

Herinneringen verzamelen

Op de tentoonstelling is ook de documentaire te zien, die in 2015 werd gemaakt over de ‘Juliaantjes’, door de stichting Verhalis, die verhalen en herinneringen verzamelt (kijk op verhalis.nl) en zo als een spiegel is voor anderen in het nu. Een spiegeling die de wandelaar door het park wellicht ook ziet in het water van de schitterende vijver. Of tijdens een mijmering als je langs een van de veertien huisje komt die met elkaar de laatste stappen van Jezus verbeelden. Of ga even zitten bij de heuvel (als de berg Golgotha) en kijk naar de man aan het kruis. Dat is voor iedereen indrukwekkend. Op de weg terug naar de uitgang aan de Kapellaan is er het Oesdom, genoemd naar het voormalige buurtschap daar. In het bos liggen daar een zonnig terras en een winkel met dingen ter overdenking. Dankzij onder anderen de ‘Juliaantjes’ heeft het allemaal kunnen voortbestaan. Een tentoonstelling nu als inspiratiebron. Kijk ook op www.olvternood.nl.