Gevaarlijk essen in het Heilooër Bos worden gekapt

Algemeen
Deze Es is aangetast door essentaksterfte
Deze Es is aangetast door essentaksterfte (Foto: Natuurmonumenten)

HEILOO - Een flink aantal zieke essen en enkele andere bomen die rond de natuurijsbaan op Landgoed Nijenburg (Heilooër Bos) worden binnenkort gekapt. Dit gebeurt voor de veiligheid van de bezoekers en om de historische meidoornsingel en zogenaamde toekomstbomen ruimte te geven.

“Rond de natuurijsbaan op Landgoed Nijenburg worden binnenkort bomen gekapt,” vertelt boswachter Mariska van der Leij van Natuurmonumenten. “Hier staan veel essen, die ziek zijn. De essen zijn aangetast door een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. Deze schimmel verspreid zich sinds 2010 over Nederland. Gevolg van de aantasting is het afsterven van takken en uiteindelijk ook sterfte van essen. Andere boomsoorten worden niet aangetast door de schimmel.”

De takken en afgestorven bomen vormen een gevaar voor bezoekers. Takken kunnen afbreken en naar beneden vallen en de bomen kunnen makkelijk omwaaien. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen gaat Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van het landgoed, de essen kappen.

De meidoorns van de meidoornsingel, die vroeger rondom de ijsbaan is geplant, staan nu in de verdrukking en zullen door het kappen van de essen meer ruimte krijgen om goed uit te groeien. Om die reden worden naast de essen ook enkele andere bomen gekapt. Daardoor komt de historische meidoorsingel weer beter in het zicht. Ook worden een rij eiken en nog enkele andere bomen vrij gezet zodat deze bomen in de toekomst alle ruimte hebben om vol en mooi uit te groeien. De eikenrij staat op een van de historische lage walletjes die in vroeger tijden de grens aangaven van kleine akkers. De bomen die gekapt zullen worden zijn gemerkt met rode stippen.

De Es naast bloeiende meidoornsingel bij de natuurijsbaan is ook aangetast .