VIP rubriek

Wat doet Frans Könst nou?!

Algemeen
Frans Könst met dochter Pien.
Frans Könst met dochter Pien. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - “De verenigingsmens sterft uit”, kopt vandaag het Parool. “Het lijkt erop of mensen niet graag meer iets ‘vrijwillig’ willen doen.” Wat is daarvan de reden? Hebben we het te druk en redden we het niet naast ons werk en alle andere huishoudelijkheden? En gaat dit ook op in Heiloo? Antwoorden en meer informatie hierover vinden we bij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). VIP is de plek waar organisaties en vrijwilligers met elkaar in contact kunnen komen. VIP merkt ook dat het in onze gemeente ‘verandert’. Gelukkig zijn er in Heiloo veel enthousiaste vrijwilligers. En om het vrijwilligerswerk meer te promoten publiceren we de rubriek ‘Wat doe jij nou?!’ voortaan ook op onze website.

In de rubriek ‘Wat doe jij nou?!’ interviewt Petra van den Berg - die zelf een actieve vrijwilliger is voor onder andere VIP - elke maand een vrijwilliger uit Heiloo. 

Petra: “VIP staat voor Vrijwilligers Informatie Punt, maar ook voor ‘Very Important Person’, en daar zijn er veel van in Heiloo. Een daarvan is Frans Könst.”

Lees verder onder de afbeelding>>


Frans Könst met dochter Pien. (Foto: aangeleverd)

‘Ik heb een groen hart’

De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat klimaatverandering een probleem is en maken zich zorgen over de gevolgen ervan voor toekomstige generaties. Het Heilooër burgerinitiatief Groen Doen is een mooi voorbeeld van hoe je dit bewustzijn kunt vertalen in duurzaam handelen. Groen Doen Heiloo is te vinden op Facebook en heeft ruim 225 enthousiaste volgers. Een van die volgers is Frans Könst.

Toen Frans nog vrijgezel was, at hij in z’n eentje makkelijk 400 gram vlees per dag. Nu probeert hij er een vegan-leefstijl op na te houden. Daarnaast houdt hij zijn leefomgeving schoon door het opruimen van afval in de buurt en probeert via de Facebook-groep anderen te enthousiasmeren om ‘groener bezig te zijn’. Frans heeft, zoals hij zelf zegt, ‘een groen hart’. Zijn streven is om iedere woensdag een groene actie uit zijn eigen tuin op de Facebook-pagina te zetten. Zo heeft hij een wormenhotel en hoeft daardoor de groene bak niet meer te gebruiken. Allemaal tot doel om zijn, en het liefst ook die van anderen, ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.

Prikstokkie

Terwijl de meesten van ons op zondagochtend nog aan het wakker worden zijn, vindt Frans het lekker om met ’t ‘prikstokkie’ een rondje te lopen. Dochter Pien of zoon Jeroen gaan vaak mee, op skateboard of rollerskates. Tijdens het schoonhouden van de buurt krijgt Frans weleens vragen of opmerkingen. Hij vertelt dan graag wat hem beweegt en dat hij er blij van wordt om de omgeving schoon te houden. ‘Vooral rond de Witte Kerk, dat moet gewoon netjes zijn.’

Iedereen aan de shag!

Dat hij mensen bewust maakt tijdens het opruimen, is een mooie bijkomstigheid. Hij wijst ze bijvoorbeeld op het weggooien van een sigarettenpeuk. ‘Dat is algemeen geaccepteerd, mensen denken er niet bij na. Er staat notabene bij iedere entree van ’t Loo een peukenbak, maar veel mensen zien die niet staan!’ Frans ziet graag iedereen die nu nog filtersigaretten rookt aan de shag, ‘daar blijft tenminste niks van over!’.

Groen Doen over 5 jaar?

Frans vertelt dat hij eigenlijk had gedacht dat verjonging de dicht bestraatte tuinen zou vergroenen, maar dat hij teleurgesteld moet constateren dat dat helaas niet het geval is. Toch hoopt hij dat Groen Doen over 5 jaar de standaard is. ‘Dus dat iedereen groen met z’n tuin omgaat. En daarvoor heb je geen groene kennis nodig, je hoeft alleen maar tegen vieze vingers te kunnen.’ 


Wat doet het VIP? 

Het Vrijwilligers Informatie Punt is een onderdeel van Stichting Trefpunt Heiloo en is gevestigd in Bibliotheek Heiloo. De missie is het stimuleren van de toegankelijkheid van het vrijwilligerswerk voor iedere burger en het versterken van het vrijwilligerswerk in het algemeen. Het VIP informeert, bemiddelt en adviseert op het gebied van vrijwilligerswerk. Brengt vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact. Behartigt de belangen van organisaties en vrijwilligers. Brengt het vrijwilligerswerk onder de aandacht. Biedt scholing en training voor vrijwilligers, en verzorgt de gemeentelijke vrijwilligerswaardering. 

Adres: Westerweg 250, Heiloo. tel.: 072 - 532 02 81 info@vipheiloo.nl