Treinloze dagen: turen naar de verte, tussen de rails

Algemeen
Geen gerinkel van waarschuwende bellen rondom station Heiloo, geen neerdalen en opgaan van spoorbomen, geen wachtende auto’s, fietsers, wandelaars.
Geen gerinkel van waarschuwende bellen rondom station Heiloo, geen neerdalen en opgaan van spoorbomen, geen wachtende auto’s, fietsers, wandelaars. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - ‘Tussen de rails’, dat blad van de Nederlandse Spoorwegen lag ooit altijd in ieder treinstel. Tussen de rails kon je maandag even veilig staan of zitten, fantaseren over hoe een trein uit het uitzicht verdwijnt vanaf het station van Heiloo, rijdend naar een volgende bestemming. Best een mooi gezicht, het langzaam samenkomen van de rails in de verte. Zo was het maandag: geen treinverkeer in Noord-Holland. 

door onze verslaggever Ed Bausch

Geen voortdurend gerinkel van waarschuwende bellen, geen neerdalen en weer opgaan van spoorbomen, geen wachtende auto’s, fietsers, wandelaars. Vrij baan! Toen was nog niet bekend dat er dinsdag ook geen treinen zouden rijden. Hoe vond iedereen zijn of haar weg? Thuiswerken, schoolwerk thuis doen, een keertje extra de heg knippen of een extra bezoekje in eigen dorp afleggen? Stoer 25 kilometer fietsen naar werk of school? 

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

(Foto: Ed Bausch)

De maandag is, op piekmomenten ’s morgensvroeg en aan het eind van de middag na, niet de aller drukste dag in het stationsgebied van het dorp. Sommige winkels houden dan even rust of de medewerkers doen klusjes die anders blijven liggen. De winkels die open waren merkten toch wel dat het veel rustiger was dan anders. Niet iedere winkel haalt klanten uit publiek dat op weg is naar de trein of daar juist is uitgestapt.

Jong elan in de Stationsstraat

Een koffiebar hoopt natuurlijk wel op reizigers van de NS. Uw verslaggever liep even binnen bij een eigenlijk nog niet eens geopend zaakje, vlakbij het station. Twee jonge jongens zijn er met wat vrienden doende met de inrichting, “O, rijden er geen treinen? Nou ja, wij kunnen nog niet vergelijken met vorige week, haha.”

De tekst loopt door onder de afbeelding>> 

(Foto: Ed Bausch)

Het elan van jong ondernemerschap. Ze zijn in het dorp een eigen branderijtje voor koffiebonen begonnen. Bonen uit alle werelddelen, verder dan je met de trein kan komen. De bonen staan klaar voor als je thuis wilt drinken. Het koffieapparaat deed het maandag al wel, voor een bakkie troost. Een leuke ontmoeting op een stille dag. In afwachting van wat weer komen zou en gaan, de volgende dagen, weken, maanden, jaren.