John Hoetjes van de gelijknamige bakkerij Hoetjes.
John Hoetjes van de gelijknamige bakkerij Hoetjes. (Foto: Ed Bausch)

Energiecrisis: klanten blijven trouw, toch grote zorgen bij ondernemers

Algemeen

HEILOO - Het zijn veel zaken tegelijkertijd die nu rondspoken in ieders hoofd. Wat voor winter wordt het, is nog maar één van de vragen. Een daarbij komende energiecrisis is niet iets waar menigeen aan gedacht zou hebben. Voor anderen speelt dat aspect toch al wel langer. Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat het een weg zoekt om burgers behulpzaam te zijn bij de geëxplodeerde gasprijzen, middels een energieplafond. Voor bedrijven en met name het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) wordt voorzichtig gedacht om in november te komen met een helpende hand. Want een ondernemer wil ondernemen, maar wat kun je nog tot ondernemersrisico rekenen? De bakkers, de slagers, de stomerijen, de buurthuizen: er wordt gepiekerd. Hoe moet dit verder?

door onze verslaggever Ed Bausch

Zelfstandige bakkers piekeren terwijl het eigenlijk goed gaat

“Ja”, zegt John Hoetjes van de gelijknamige puur Heiloose bakkerij. “Hoe moet dit verder? Op zich doen we het goed, we zijn met ons team van vijftien medewerkers best een sterk bedrijf, er is vraag, ook voor catering, we hebben onze klanten in de zaak. Die blijven heus niet allemaal weg van ons brood als het een paar dubbeltjes duurder wordt. Maar wat voor onze klanten geldt, dat ze overal voor alles meer moeten betalen, dat geldt voor ons ook. En dan met die ovens….dan gaat het hard, hoor.” En dan somt hij de kostenstijgingen op: voor de grondstoffen, voor het verpakkingsmateriaal, de nu heel hard stijgende loonkosten (“hoezeer ik dat onze prachtige mensen ook gun, zij zijn het gezicht van het bedrijf”). En daar komt dan nu die gigantische stijging van de energielasten bij. “En je weet niet wanneer die weer dalen, en tot welk bedrag dan. Je weet niet wanneer de overheid ook voor het MKB een energieplafond voor elkaar krijgt. Poeh, dit is wat, hoor.”

Evengoed voortdurend innoveren

De klanten zijn er gewoon, deze woensdagochtend in de zaak in ’t Loo. “Maar uiteindelijk kunnen wij moeilijk op tegen een supermarkt, hun adem is langer. Ik weet van een collega in Heerhugowaard die nu stopt. Natuurlijk weet ik wel dat er dan meer speelt, geen opvolging bijvoorbeeld, maar toch. Het is de optelsom. We investeren en innoveren voortdurend. Maar ook als we eindelijk de zonnepanelen hier op het dak van het winkelcentrum hebben, dan is nog maar een kwart van het verbruik gedekt. Een oven in een bakkerij verbruikt nu eenmaal. De situatie is nu: we draaien goed en toch hebben we zorgen over de toekomst. Dit is wel heel bijzonder.” John Hoetjes weet dat het kabinet de zelfstandige bakkers met name noemt, en de slagers ook bijvoorbeeld. “Dus daar moeten we als branche ons nu maar even aan vast houden.”

Afbeelding
Subsidie energiebesparing bestaande woningen in Heiloo verlengd Duurzaam 30 jan, 11:25
Afbeelding
Herman vindt er wat van (26): Onderwerp Column 30 jan, 09:57
Afbeelding
Schrijfcursus bezinnend schrijven terug in Julianaklooster Algemeen 30 jan, 09:40
Afbeelding
Lies (16) uit Heiloo vond dankzij hulp een passende sport Sport 30 jan, 09:35
Afbeelding
Brand in bewoond tuinhuisje in Heiloo 112-nieuws 29 jan, 14:14
Afbeelding
Vogels tellen bij Eerlijk en Werelds Algemeen 27 jan, 07:50
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:16
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
In de Cultuurkoepel: Maarten van Rossem Uit 25 jan, 22:40
Afbeelding
Nieuwe jongerenwerker Romy Vlaar stelt zich voor Algemeen 25 jan, 19:56
Afbeelding
Filosofisch atelier in Atelier Lifre in Heiloo Algemeen 25 jan, 09:36
Afbeelding
Komend weekend gaan we vogels tellen tijdens nationale Tuinvogeltelling Algemeen 24 jan, 16:52
Afbeelding
Repair Café en Boekenmarkt in Heiloo Algemeen 24 jan, 16:04