Heiloo heeft nu ook een eigen plantenasiel

Algemeen
Renée van Dooren met de alocasia zebrina, de inspiratiebron voor Plantenasiel Heiloo.
Renée van Dooren met de alocasia zebrina, de inspiratiebron voor Plantenasiel Heiloo. (Foto: Yvette Juch)

HEILOO - Renée van Dooren speelt al een jaar in haar hoofd met het idee voor een plantenasiel in haar gemeente. In de buurt van DekaTuin Heiloo staken vorig jaar namelijk de gehavende bladeren van een alocasia zebrina uit een prullenbak. Ze bekeek de verfomfaaide plant en besloot haar mee naar huis te nemen en knapte de plant op. Renée dacht regelmatig: “Plantenasiel Heiloo bestaat nog niet, dus ik moet een keer mijn kans grijpen.” 

door Yvette Juch

‘Plantenasiel Heiloo bestond nog niet, dus ik grijp mijn kans’

Er zijn de afgelopen jaren tientallen plantenasiels in Nederland gestart. Het zijn de opvanglocaties voor kamerplanten van mensen die hun groen niet meer zelf willen of kunnen verzorgen. Uit huis geplaatste planten zeg maar. Van die stakkers ‘met afstand tot de vensterbank’. Onze regio heeft een plantenasiel in Alkmaar en vorig jaar kwam Plantenasiel Castricum erbij. In Heiloo was er nog niet een. Renée: “Ik nam de olifantsoor mee naar huis, heb de dorre bladeren eraf gehaald en heb haar bij ons op de veranda neergezet. Ze heeft de hele zomer buiten gestaan en is nu mijn favoriet. Ze doet het weer fantastisch!” Een paar weken geleden nam Renée de stap en richtte Plantenasiel Heiloo op. 

Positieve reacties op Plantenasiel Heiloo

De oude eigenaar zou de plant niet meer herkennen. Een even groot exemplaar als die van Renée kost in de winkel al snel dertig euro. Het is dus helemaal niet zo dom in tijden van deze crisis om extra goed te zorgen voor je kamerplanten. Via social media liet Renée onlangs weten van het bestaan van de opvang. Er kwamen veel positieve reacties op het initiatief. De eerste stekken en afdankers zijn langsgebracht en ook onze redactie heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de boventallige vetplant af te staan. “Ik wilde het eerst groter aanpakken met een aparte locatie, maar ik heb besloten het voorlopig nog vanuit huis te doen. Ik werk aan huis, heb huisdieren en jonge kinderen. Voorlopig hou ik het zo.” 

Plantenasiel Heiloo niet commercieel

Voor de planten die ze oplapt en gaat verkopen vraagt Renée geen commerciële bedragen. “Van de verkoop koop ik potgrond en overpotten. Ik ben geen winkel en ik wil het voor iedereen betaalbaar houden. Ook mensen die het niet breed hebben moeten planten in huis kunnen halen.”

Mocht het bij het plantenasiel storm gaan lopen heeft Renée nog een uitwijkplek. Naast haar huis staat een schuurtje waar ze op termijn de planten in kan stallen. Tot die tijd hebben Renée en haar gezin het nog te druk met het opknappen van het nieuwe huis.

In goede handen bij oprichtster Renée van Dooren

De planten zijn bij Renée in goede handen. Ze heeft bij het Clusius College in Alkmaar de opleiding planten en bloemsierkunst gedaan, liep stage bij Intratuin en heeft gewerkt bij Bloemenservice Heiloo. Een studie dierengeneeskunde volgde ze omdat ook daar haar interesse lag. Ze heeft een tijd gewerkt als dierenartsassistente. De zenuwaandoening acnes gooide tijdens de corona roet in het eten. Door de pijnklachten en stress die het veroorzaakte kon ze tijdelijk niet werken. Inmiddels gaat het goed, leert ze leven met deze (voor veel mensen onbekende) ziekte en heeft ze haar balans teruggevonden met een nieuwe baan. “Ik kan mijn werk aan huis doen. Dat zorgt dat ik genoeg tijd over hou voor het plantenasiel. Het is alleen niet zo dat ik altijd kan opendoen als mensen aanbellen om een plant af te geven. Iedereen mag wel altijd planten bij onze voordeur neerzetten.” 

Een plant ter adoptie afstaan aan Plantenasiel Heiloo?

Wil je planten ter adoptie afstaan? Breng ze naar Plantenasiel Heiloo, Patrijsakkers 46 in Heiloo. Stuur wel vooraf een berichtje. Renée van Dooren is bereikbaar via: plantenasielheiloo@gmail.com. Je mag ook een bericht achterlaten op de Facebook-pagina: Plantenasiel Heiloo. Er is ook een Instagram-account waarop ze is te bereiken: Plantenasiel Heiloo. Binnenkort heeft Plantenasiel Heiloo een vaste rubriek op onze site.


Renée met in haar hand onze boventallige redactieplant. Wil je hem adopteren? Stuur een mail naar redactie.nhe@rodi.nl (Foto: Yvette Juch)