Voorlichtingsproject Democracity in Heiloo: ‘Altijd fuif met de DemocraDuif!’

Algemeen
De stoelen in het gemeentehuis van Heiloo worden bezet met 28 kinderen van groep acht van Kindcentrum De Duif.
De stoelen in het gemeentehuis van Heiloo worden bezet met 28 kinderen van groep acht van Kindcentrum De Duif. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - “Dames en heren”, zei gelegenheidsvoorzitter Daphne Paris tegen de jongeren van 10 en 11 jaar. U kunt nu het woord nemen.” En dan zei een ‘partijvoorzitter’: Dank u voorzitter, onze partij wil graag een ziekenhuis in het dorp.” Je kunt er maar het beste vroeg mee beginnen, want misschien is democratie nog wel de minst slechte van alle vormen voor een staatsbestel. Of misschien wel de beste, als je nu het wereldtoneel beziet. Dus hoe meer besef er is over samenwerken om tot besluitvorming te komen, hoe beter. Zo denkt ook ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. Vanuit Den Haag geeft het instituut overal voorlichting, informatie, cursussen. In Heiloo was er de hele maand oktober gelegenheid voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen om een ochtend in de raadszaal tot besluiten te komen en zo waren de sjieke stoelen in het gemeentehuis vanochtend bezet met 28 kinderen van groep acht van kindcentrum De Duif.

door onze verslaggever Ed Bausch

Net echt gemeenteraadje spelen

‘Democracity’ heet het project, nou ja in Heiloo zou het beter Democradorp kunnen heten. Maar een mooi initiatief is het zeker van ProDemos en de gemeente tekende er graag op in. Groepjes leerlingen moesten een partij vormen (“Wij zijn de Plezierpartij”) en een voorzitter, secretaris en woordvoerder kiezen. Dan in no time een partijprogramma schrijven en een slogan bedenken (“Samen samenleven”). In het midden stonden allerlei maquettes van gebouwen, voorzieningen en dingen opgesteld, een zwembad, ziekenhuis, bank, oplaadpaal, een brandweerkazerne, een park, middelbare school, een dierentuin, schaatsbaan, een haven en zo meer. Zo werd geleidelijk een dorp opgebouwd, maar niet na veel discussie en uiteindelijk stemming, want voor niet alles was geld natuurlijk.

“Kunt u zorgen voor niet-chagrijnig personeel?”

En toen konden de dames en heren vragen stellen over de voorstellen. Voor een middelbare school staakten de stemmen, 14 om 14. Voorzitter Paris (van ProDemos) hakte de knoop door, dat gaat in het echt ook zo. “Nou, mij lijkt voor jullie een middelbare school ook wel handig om straks heen te gaan.” Over een dierentuin zei een ‘meneer’: “Die is er toch al in het dorp hiernaast?” De indiener: “Ja, maar kinderen kunnen daar niet zomaar zelf heen.” Toch kreeg de dierentuin niet echt veel stemmen. Voor een Gemeentehuis waren de stemmen unaniem, een pluim voor de democratie! Over een apotheek: “Is daar ook iets voor kinderen te doen als je moet wachten? En denkt u dat u kunt zorgen voor personeel dat niet chagrijnig is?” 16 stemmen voor.

Graag grotere goals

In een echte gemeenteraad is een zwembad altijd een heel heikel punt. In deze ’raad’ ook? “Komt er ook een buitenzwembad bij?” Bijna unaniem een ja voor een zwembad. Een schaatsbaan: “Hoe gaat u dat doen met de energielasten?” Hij komt er niet, de schaatsbaan, slechts 11 stemmen voor. Een haven: “Maar als er iemand in de haven valt?” Nou ja je kunt niet alles voorkomen, was het antwoord. Net echt dus. Toch slechts 13 stemmen, geen haven in Heiloo. Een Action in Heiloo? Nu kwam burgemeester Mascha ten Bruggencate even uitleggen: “Tot nu toe heeft dat bedrijf ons nog niet benaderd.” Over een vraag naar grotere goals bij het voetballen: “Stuur mij een briefje!”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Kinderburgemeester Maurits van Schouten en burgemeester Mascha ten Bruggencate. (Foto: Ed Bausch)

Over de echte raad

De dit keer aanwezige gemeenteraadsleden Sybren van Dokkum (D’66) en Greet Burkels (PvdA) waren vol lof voor de leerlingen en vertelden over hoe het in het echt gaat, waarom er een oneven aantal raadsleden is en hoe lang de vergaderingen duren. Zo werd het donderdag een heel leuke en leerzame ochtend. Kinderburgemeester Maurits van Schouten zit ook in groep 8 van de Duif. “Ja, ik weet al iets meer dan de anderen, hoewel ik nog maar kort in dienst ben.” Hij zal in zijn ‘diensttijd’ nog veel leren over democratie, samen met de burgemeester. Prachtproject.

Alle deelnemers na afloop voor het stadhuis. (Foto: Ed Bausch)