De markt van Heiloo met Ruud Bakker bij zijn opvallende standplaats met telescoopborstels.
De markt van Heiloo met Ruud Bakker bij zijn opvallende standplaats met telescoopborstels. (Foto: Yvette Juch)

Marktcommissie Heiloo: ‘Hoezo zware tijden voor de markt in Heiloo?’

Algemeen

HEILOO - Zware tijden voor marktkooplui in Heiloo kopten we in oktober op de rechter kolom van onze voorpagina. In het artikel dat we gedeeltelijk hadden doorgeplaatst via onze nieuwspartner NH Nieuws maakte boze tongen los. “De markt in Heiloo zou er slecht voor staan? Hoe komen jullie daarbij? Er zouden steeds meer marktlieden zijn die ermee willen stoppen? Grote onzin. Minder bezoekers, vergrijzing en concurrentie van het internet zouden redenen zijn voor ondernemers om geen plaats meer te nemen? Grote flauwekul.” Ruud Bakker, bestuurder/penningmeester van Alkmaar Marktstad ( en sinds kort ook voorzitter van Centrale Vereniging Ambulante Handel afdeling Noord-Holland. Met zelf vier standplaatsen in Heiloo) was boos over het negatieve artikel. “Er liggen juist volop positieve kansen op en rond de markten”, laat hij weten. “Het zou fijn zijn als het artikel wordt gerectificeerd. Kom maar langs op de markt en bekijk het met je eigen ogen hoe druk het hier is.”

door Yvette Juch

Bakker staat al ruim 35 jaar op vele markten in Noord-Holland. Hij staat er met meerdere non-food producten: professionele reiniging- en schoonmaakproducten. Hij was samen met John Beentjes (van het groente en fruit) de eerste twee ondernemers met een vaste standplaats op de markt in Heiloo. Beentjes en Bakker hebben autoriteit opgebouwd op de markt en staan er nu ruim vijfentwintig jaar. Ze kennen het reilen en zeilen door de jaren heen. Bakker: “De markt blijft vandaag de dag nog steeds kansen bieden voor diversiteit en pril ondernemerschap. Op deze markt zijn vijftig plekken. Als er een plek vrij komt dan wordt goed gekeken wie er in het gat springt. Gaat er een notenkraam weg, dan komt er in principe ook weer een notenkraam voor terug. Het is niet zo dat iedereen hier zomaar tussen kan gaan staan met zijn waren. alles draait hier om kwaliteit. En anciënniteit is bij een plaats toewijzing niet per definitie leidend. Zo ging het vroeger in het oude systeem. We willen op de markt de beste ondernemers hebben en niet de oudsten die toevallig de oudste rechten hebben. Het is tevens ook de kraamkamer voor jong en nieuw ondernemerschap!”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

John Beentjes met groente en fruit op de markt in Heiloo. (Foto: Yvette Juch)

Geen onderzoek naar omzetten markt Heiloo

In de vijftien minuten dat we op de markt aanwezig zijn heeft Bakker ruimschoots het dagloon van onze redacteur verdiend.  Er werden aan de lopende band klanten bediend. De redactie kreeg er maar moeilijk haar pen tussen. We werden spontaan aangespoord mee te helpen in de verkoop, maar van telescoopborstels hebben we geen verstand. We schrijven liever. Tijdens het wachten kon een redelijk beeld geschetst worden van het reilen en zeilen op deze markt. Eerlijk is eerlijk het zonnige weer hielp woensdag goed mee, maar het was er inderdaad aardig druk. 

Voor zover Bakker weet is er geen onderzoek gedaan naar de omzetten op de Heilooër markt. “Hoe kan er dan een conclusie getrokken worden dat er minder wordt omgezet? Er is, voor zover ons bekend, ook geen ondernemer aan te wijzen die ermee wil stoppen. We hebben meer gegadigden dan plekken. Dat een nieuwkomer aangeeft in zwaar weer te zitten zegt mogelijk meer iets over die ondernemer dan over deze markt. Haar voorganger was een echte ondernemer, met een prachtige presentatie en met drie man bediening. En we zien juist sinds corona dat meer mensen de markt zijn gaan bezoeken. Hier is onbeperkt schone lucht en ruime gangpaden.”

Markt in Heiloo heeft ook een sociale functie 

Internet is een te makkelijke schuldige om aan te wijzen als veroorzaker van omzetverliezen op markten, is de mening van Bakker. “Internet kent beperkingen. Niets kan op tegen de charme van de demonstrerende verkopers die je producten laten ruiken, voelen, proeven en beleven. En daarnaast heeft de markt ook een belangrijke sociale functie. Je treft hier jong, oud, familie, vrienden, dorpsgenoten en mensen uit de hele regio.” 

Meedenken met gemeente Heiloo

De marktcommissie buigt zich momenteel ook over het Masterplan Centrumgebied. Ze denken graag mee over een oplossingen voor bijvoorbeeld het verkeer en het laden en lossen rondom winkelcentrum ‘t Loo. Ze zijn met regelmaat in gesprek met de gemeente hierover.

Bakker tot slot: “En mensen die het mooiste beroep van ondernemer willen worden zijn van harte welkom voor een praatje bij de marktcommissieleden van de weekmarkt van Heiloo.” 

(Foto: Yvette Juch)

Afbeelding
Lies (16) uit Heiloo vond dankzij hulp een passende sport Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Brand in bewoond tuinhuisje in Heiloo 112-nieuws 29 jan, 14:14
Afbeelding
Vogels tellen bij Eerlijk en Werelds Algemeen 27 jan, 07:50
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:16
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
In de Cultuurkoepel: Maarten van Rossem Uit 25 jan, 22:40
Afbeelding
Nieuwe jongerenwerker Romy Vlaar stelt zich voor Algemeen 25 jan, 19:56
Afbeelding
Filosofisch atelier in Atelier Lifre in Heiloo Algemeen 25 jan, 09:36
Afbeelding
Komend weekend gaan we vogels tellen tijdens nationale Tuinvogeltelling Algemeen 24 jan, 16:52
Afbeelding
Repair Café en Boekenmarkt in Heiloo Algemeen 24 jan, 16:04
Afbeelding
Dement of gewoon vergeetachting? Krijg antwoord in de GeheugenHuiskamer Zorg 24 jan, 14:21
Afbeelding
Workshop fruitbomen snoeien met groenploeg GGZ Algemeen 24 jan, 14:00
Afbeelding
Nico Dijkshoorn en The Hank Five in de Cultuurkoepel Uitgaan 24 jan, 13:00