Alkmaars Straatorkest: ‘Onze liederen zijn actueel en hebben een boodschap’

Cultuur
Na drie jaar kan het Alkmaars Straatorkest eindelijk weer optreden.
Na drie jaar kan het Alkmaars Straatorkest eindelijk weer optreden. (Foto: Alkmaars Straatorkest)

ALKMAAR – Eindelijk, we mogen weer, denken ze bij het Alkmaars Straatorkest. Zo’n drie jaar geleden hadden ze het programma ‘Over de Schutting’ al bijna rond toen de covidpandemie hun plannen ruw verstoorde. Nu mag het weer. Zaterdag 25 maart treedt het straatorkest op in het Makershuis in Oudorp.

Door Roxanne Borgman

“We zijn niet zomaar een straatorkest,” vertelt orkestlid Jeroen van de Loo. “Met onze liederen bespreken we de actualiteit en hebben we een boodschap.” Het Alkmaars Straatorkest bestaat inmiddels 45 jaar en begon als protestbeweging in de jaren zeventig, waar het orkest zich middels liederen en muziek uitsprak tegen oorlogssituaties. Jeroen: “Daar zijn we nooit van afgestapt. De ontwikkelingen van nu blijven ons bezighouden en daar gaan we niet mee stoppen.” 

Alle liederen zijn zelf geschreven en gecomponeerd, maar er wordt ook regelmatig vernuftig gebruik gemaakt van bestaande melodieën. Zo is het nummer Oekraïne blijft bestaan gebaseerd op een Russisch partizanenmelodie, “een melodie van een protestlied,” verduidelijkt Jeroen, en is de Nederlandse tekst weer gebaseerd op het Oekraïense volkslied. 

Het straatorkest is een gelegenheidskoor met een enorm repertoire waar plezier voorop staat. Het orkest bestaat uit vrijwilligers en leeft voornamelijk van een onkostenvergoeding. “We worden ingezet om te zingen bij protesten, maar zingen ook voor bijvoorbeeld vluchtelingen. We doen wat goed voelt.”

Over de Schutting

‘Over de Schutting’ is een programma waarin muziek, theater maar ook humor worden gecombineerd. Er wordt, hangend over een schutting, flink geroddeld en geruzied tussen buren, maar er vinden ook diepzinnige discussies plaats over wat er allemaal in het land en de wereld om ons heen gebeurt. Zo’n schutting is tegelijkertijd ook heel handig, want alles wat je er overheen gooit is meteen weg, en daar hoef je niet meer aan te denken. 

Tijdens de voorstelling kijkt het Alkmaars Straatorkest wél over de schutting, kijkt de wijde wereld in, en neemt de toeschouwers mee in wat ze daar allemaal aantreffen: politici die plotseling aan geheugenverlies leiden, één gek die een oorlog kan ontketenen, de invloed en de dreiging van het water, de ode aan de vrijheid en het opgaan van de zon. Genoeg zaken om je zorgen, ongerust of boos over te maken, vindt Jeroen, maar naast al die ernstige zaken is er ook ruimte om er met de nodige afstand en humor naar te kijken.

‘Over de Schutting’ speelt zaterdag 25 maart om 20:30 uur in het Makershuis aan de Marconiastraat 3 te Alkmaar. Reserveren kan via ericawitte56@gmail.com of 0623481779.