Gun dieren rust tijdens broedseizoen

Cultuur
Jonge grutto, dartelend door het gras.
Jonge grutto, dartelend door het gras. (Foto: Joke Huijser-Spekken)

REGIO - Het broedseizoen is weer aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Erwin Schellinger is boswachter in de weidevogelgebieden van Landschap Noord-Holland: “Elk jaar kijk ik hoopvol uit naar het broedsucces van kwetsbare weidevogels.”

Boswachter Erwin: “Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei. Het broedseizoen is hét seizoen waarin allerlei dieren zich voortplanten om hun populatie in stand te houden, rust is dan extra belangrijk. Van stress schrikken dieren enorm. Dit kost onnodige energie, die ze hard nodig hebben voor het verzorgen en beschermen van de jongen. Ook in vaargebieden wordt opgetreden om de regels te handhaven. Daarom een dringend verzoek: voel je te gast in de natuur en bewonder de lente.” Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.

Impact recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden, zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren die zich in dit seizoen voortplanten. Boswachter Erwin: “Hou je als bezoeker aan de regels, blijf op de paden, laat geen afval achter en houd daar waar honden zijn toegestaan ze aan de lijn. Zo help je om van dit broedseizoen een succes te maken.”

Gezamenlijk initiatief

De Kraamkamercampagne loopt tot 15 juli en is een gezamenlijk initiatief van LandschappenNL, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer met steun van diverse gemeenten, provincies en recreatieschappen. Zie ook www.landschapnoordholland.nl.