Familiekwesties met Groot Dictee Heiloo

Nieuws
Opperste concentratie onder de deelnemers.
Opperste concentratie onder de deelnemers. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Wat is Boekenweek zonder een lekker stukje schrijven, om de uitdaging met anderen aan te gaan qua correcte spelling. Het Groot Dictee Heiloo was woensdagmiddag weer een bijzondere gebeurtenis voor jong en oud, compleet met quiz om de nakijktijd door te komen. Daar waren in de topdrie net als bij het dictee vrouwen in de meerderheid.

Circa twintig leerlingen uit de tweede klas havo/vwo van het PCC in Heiloo en ongeveer evenzoveel volwassenen verzamelden zich die middag rond halftwee aan lange tafels in de grote zaal van jeugdcentrum Buk Buk. In het gezelschap bevonden zich onder meer enkele docenten, mensen van de lokale media én de burgemeester van Heiloo Mascha ten Bruggencate.

Het dictee was dit jaar geschreven door Robin Raven, de in Heiloo wonende schrijver van onder meer jeugdboeken, romans en columns. Het circa 170 woorden tellende dictee had het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’, wat daarmee ook gelijk de eerste vijf woorden waren die iedereen boven aan het A4’tje diende op te schrijven.

Hersenkrakers

Robin las eerst het hele dictee van a tot z op, waarna hij de in zes blokken verdeelde taalkundige beproeving zin voor zin voorlas. Er werd van meet af aan door enkele volwassenen gemaand tot stilte en tussendoor vroeg menigeen om herhaling van enkele zinsneden. Het gebruikelijke gebeuren tijdens dictees, vooral bij zinnen met de nodige lastige passages. Zo had de aimabele maker er meerdere moeilijke woorden ingestopt, maar nou ook weer niet ál te lastig vanwege de jeugdige leerlingen onder de deelnemers.

Zo boog iedereen zich over hersenkrakers als ‘boeddhist’, ‘carrosserieën’, ‘oxideren’, ‘bearnaisesaus’, ‘socialbesitas’, ‘barbecueën’ en ‘zesuurjournaal’. Daarbij ‘kleintjes die tijdens een familiereünie als hooligans na de verplichte pannenkoek leeftijdsadequaat alle kanten oprenden’, voor zichzelf visualiserend.


Dicteeschrijver Robin Raven duidt de regels. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Luchtige quiz

Na afloop van het dictee kregen alle deelnemers een kleurenstift, werden de blaadjes uitgewisseld en keken jong en oud aan de hand van het op scherm geprojecteerde dictee elkaars werk alvast na. Dit als een soort voorzetje op het echte, bloedserieuze nakijkwerk van de zeskoppige jury.

Terwijl die zich bijna een uurlang met gezamenlijke inspanningen stortte op het corrigeren, konden de deelnemers een digitale quiz spelen via de smartphone. Jongerenwerker Ester Schotten presenteerde die als een heuse quizmaster, daarbij een welkome brug slaand tussen de jongere en oudere dicteedeelnemers. Ook die luchtige quiz had als thema familie, waarbij vragen voorbijkwamen over bekende Nederlanders uit de televisie- en sportwereld en hoe zij zich familiair tot elkaar verhouden. Ondanks het razendsnel en tevens meetellend reageren met antwoorden, vormden volwassenen de topdrie. Door niemand gedacht…

Collectief tromgeroffel

Mede door de massaal verorberde paaseitjes liepen de leerlingen na de quiz onderhand haast te stuiteren van ongeduld, al konden zij mooi even buiten afkoelen. Het wachten was voorbij, toen maker Robin Raven samen met de juryleden terugkeerde in de zaal. Collectief tromgeroffel op de tafels… Eerst de leerlingen, waar Marie Valkering met achttien fouten een derde plek behaalde. Tweede met één fout minder was Joana Schram, terwijl schoolgenoot Maurits de Groot met dertien fouten tot winnaar werd uitgeroepen. Luid applaus in de zaal, plus voor iedereen een cadeaubon en Boekenweekgeschenk mee in de tas.

Dan de volwassen deelnemers, waaronder zich zelfs enkele notoire dicteetijgers buiten mededinging bevonden. Er viel bij de prijswinnaars een gedeelde tweede en derde plek te noteren, want zowel Heilooër dorpsgenoten Francien Rotteveel als Jan Ranzijn hadden beiden vijf fouten. Francien vertelde dat zij eerder al aan meerdere dictees heeft meegedaan, terwijl Jan aangaf dat hij oud-leraar Nderlands is. Hoe kan het ook anders, wat ook geldt voor winnares met slechts twee fouten (!) Eva Smit. Zij is in het dagelijks leven bibliotheekmedewerker.


‘Ik zal de zin nogmaals helemaal voorlezen...’ (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Mooie mengeling

Louter blije gezichten in de Buk Buk en een opperbeste stemming de hele middag, in een mooie mengeling van diverse generaties en achtergronden. Diverse deelnemers konden het vanzelfsprekend niet nalaten om de boel na te bespreken. Want zoals altijd na afloop van een dictee, bestonden ook ditmaal bij menigeen twijfels over bepaalde correcties. Na navraag bij de maker en voorlezer zélf was alles bij iedereen duidelijk en keerden alle partijen tevreden huiswaarts. Op naar de volgende editie!

Dicteeschrijver Robin Raven duidt de regels.
'Ik zal de zin nogmaals helemaal voorlezen...'