BKR-registratie schrappen na schuldhulpverlening

Politiek
Fractievoorzitter Annemarieke Nierop van de PvdA.
Fractievoorzitter Annemarieke Nierop van de PvdA. (Foto: via PvdA Heiloo)

HEILOO - Schuldhulpverlening heeft een heel goede kant: het helpt mensen met goede begeleiding uit een lastige situatie te komen. Een situatie die ontstaan kan zijn door botte pech of door een samenloop van omstandigheden. Er is ook een andere kant. Wie het traject heeft afgerond en achter zich heeft gelaten wordt nog vijf jaar daarna gehinderd door een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De weg terug omhoog is dan nodeloos extra moeilijk: geen hypotheek kunnen krijgen, geen krediet om een bedrijfje te starten, geen woning kunnen huren en dergelijke. Dat wordt door degenen in die situatie als heel verzwarend ervaren.

door Ed Bausch

Vijf jaar is extreem lang om te wachten als je opgeschoond je leven wilt oppakken. PvdA-raadslid Annemieke Nierop signaleerde deze situatie en benoemde die in de raadscommissie van drie weken geleden en wilde toen een motie indienen. Ze zei ook te vrezen dat deze belemmering er toe kan leiden dat mensen niet gebruik gaan maken van de mogelijkheden die schuldhulpverlening biedt. “En dat is schadelijk”. Wethouder Antoine Tromp zei dat hij ermee aan de slag ging, in zijn gesprekken met Zaffier de uitvoeringsorganisatie, en vroeg Nierop de motie aan te houden. De gesprekken van de wethouder leverden snel een toezegging op om de BKR-vermelding van tafel te krijgen, mede ondersteund door soortgelijke geluiden uit andere gemeentes waar Zaffier voor werkt.

Toch sneu

Dat is dus goed nieuws, maar hij zei ook dat Zaffier zich het recht voorbehoudt om bij twijfel de vermelding te laten staan, zo bleek maandagavond in de gemeenteraadsvergadering. Daarom wilde Nierop alsnog, als een stok achter de deur, haar motie indienen. “Want wij hebben geen zicht op hoe het Zaffierbestuur dan tot zo’n besluit zou komen.” Maar daarin vond ze weinig steun van collegaraadsleden. Dat was toch wel sneu, zeker nadat de voorzitter haar ‘complimenteerde’ met een pyrrusoverwinning. In de samenleving, en zeker bij mensen die uit de schuldhulpverlening komen, zal het besluit om die aantekening bij de BKR te schrappen worden ervaren als een reuze overwinning. Een iets gullere houding voor het raadslid had de democratie niet misstaan.