: Monumentendag: “Hergebruik van Bunkers “.

Algemeen
Bunker Bremen is één van de Rijksmonumenten
Bunker Bremen is één van de Rijksmonumenten (Foto: Tita de Zeeuw)

Zaterdag 10 september is het Monumentendag met als thema duurzaamheid. Alle bunkers in het Vinetaduin in Hoek van Holland zijn Rijksmonument. 

In het Vinetaduin vertellen de vrijwilligers van Bunker Bremen over het hergebruik van de bunkers door de jaren heen. Nederlands betonnen schuilplaatsen - kazematten - uit de periode mobilisatie ‘14-’18 werden hergebruikt tijdens mobilisatie ‘39 ‘40 maar ook door de Duitse bezetters. De Nederlandse kustbatterij V uit 1939 , in die tijd erg modern, werd door de Duitsers tijdens de bezetting ook gebruikt en later verder gemoderniseerd als onderdeel van de Atlantikwall. Na WO2 werd tijdens de Koude Oorlog een aantal Duitse bunkers hergebruikt als commandopost door de Mijnen Uitkijk Dienst en voor de monitoring scheepvaart op Noordzee en de Nieuwe Waterweg.

Vrijdag 9 september ontvangt Bunker Bremen in verband met Jongeren Monumentendag meer dan 100 Westlandse scholieren in het Vinetaduin en bij Stelling Arendsduin bij de Intratuin ‘s-Gravenzande. Zaterdag 10 september is alleen locatie Bunker Bremen te bezoeken in het Vinetaduin tijdens Monumentendag vanaf 13:00 – 16:00 uur.

Bunker Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin.Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk aparte afspraken te maken.