Maritieme diorama’s in KUZhuis

Cultuur
Eén van de maritieme diorama's.
Eén van de maritieme diorama's. (Foto: PR)

Tentoonstelling van Maritieme Diorama’s over bakens en lichtopstanden aan de rivier en kust. Vroeger uitgevoerd op een simpele paal, zijn deze navigatielichten uitgegroeid tot kunstwerken op zich!

In de ruimte van het wijde water is de bebakening met lantarens een houvast voor de schipper en varensman bij havens en oever. Vaak willekeurig ontworpen en samengebouwde constructies van lantarens, zonnepanelen, dagmerken, ladders en bordessen en radarreflectoren, zijn ze een hoofdstuk apart. Deze ‘vergeten groep’ lichten naast de iconische vuurtorens, hebben een daardoor eigen schoonheid.

Voor de tentoonstelling is een serie diorama’s geselecteerd met modellen van deze navigatiebakens. Gedetailleerde miniaturen zijn in een abstracte omgeving geplaatst die een onwerkelijke sfeer kunnen oproepen.

De maker Erik Smit zegt: “ Het zijn geen gelijkende taferelen; er wordt nog al eens gebruik gemaakt van vervreemde effecten in compositie of doormiddel van omkering van zaken, verdraaiing van perspectief, of uit verhouding gehaalde afmetingen. Dat geeft een mooie spanning in het werk, je moet kijken om het te willen snappen, je fantasie en visuele correctie maakt daar dan een logisch geheel van.

De Maritieme Diorama’s zijn van gejut materiaal gemaakt. De kijkkasten zijn sprookjesachtig, humorvol en kleurrijk genoemd, beelden die de sublieme - grandioze, weidse en verstilde atmosfeer van de kust en zee laten zien. De reliëfkastjes zijn afgeleid van Ex-Voto-afbeeldingen - van het Latijn: door een gelofte -, met scheepsafbeeldingen die aan een heilige of de kerk zijn geschonken, als smeekbede of dank voor een veilige terugkeer naar huis.

De tentoonstelling is in het KUZhuis in Hoek van Holland, Rietdijkstraat 5 opent zaterdag 3 juni om 15.00 uur en loopt tot en met 13 juli.