Volop genieten tijdens het Korenfestival

Cultuur
De Hoekse Tranentrekkers sloten het festival af.
De Hoekse Tranentrekkers sloten het festival af. (Foto: Richard van Klink)

Het was alweer de 19e editie van het inmiddels bekende Korenfestival in Hoek van Holland. Het festival is georganiseerd door de stichting Muziekdag Hoek van Holland in nauwe samenwerking met de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging en de Hoekse Tranentrekkers en is financieel mogelijk dankzij subsidie van Cultuur Concreet en Opzoomer Mee & bewonersinitiatief.

De 15 deelnemende koren hebben een gevarieerd programma laten horen, van smartlap tot popsong en alles wat er tussenin zit. Er deden koren mee uit alle windstreken: Rotterdam, Tinte, Maassluis, Hoogvliet, Kwintsheul, Wateringen, Naaldwijk, Vlaardingen en natuurlijk ook uit Hoek van Holland. Alle deelnemende koren kregen na hun spettende optredens een juryrapport mee naar huis. Femke Ton (jurylid) gaf aan het eind van de avond aan dat het opmerkelijk is hoeveel koren t.o.v. eerdere edities stappen hebben gemaakt. Jurylid Wouter Muste voegde er nog aan toe dat ze blij waren dat ze geen winnaar hoefden te kiezen, de koren presteren allemaal naar vermogen in hun eigen discipline. Wat opviel tijdens deze editie dat veel koren echt werk hebben gemaakt van de presentatie, attributen, kleding en zelfs chorografie werden ingezet om de verhalen van de nummers kracht bij te zetten.

Gelukkig was er gedurende het festival genoeg publiek aanwezig, ondanks het mooie weer overdag, het juryrapport is natuurlijk belangrijk maar het publiek zorgt uiteindelijk voor een extra dimensie. De koren hebben gezamenlijk bewezen dat ervoor bijna ieder individu een koor bestaat. Ook twee Hoekse koren hebben hun zangkunsten vertoond. Oecumenisch koor “Together” o.l.v. Peter Dingemanse bracht bekende werken zoals: ‘We Believe’, ‘Veni Jesu’ en ‘The Exodus Song’. Het enthousiasme straalde ervan af!

De dag werd afgesloten door de “Hoekse Tranentrekkers” met begeleidingsband “De Plengers” o.l.v. Paula van Wanrooy. De “Tranentrekkers” kregen de zaal mee met nummers zoals ‘Twee Motten’ en de ‘Engelbewaarder’. En zoals het de traditie betaamt zongen de beide juryleden weer uit volle borst mee met de ‘Tranentrekkers’ tijdens ‘You ‘ll never walk alone’. Het was een mooie finale van een geslaagd festival. Dat laatste is mede te danken aan een stel voortreffelijke vrijwilligers. En . . . alles werd weer op voortreffelijke wijze gepresenteerd door Ben Vrolijk, die ook nog even achter de vleugel kroop, om bij een koor van zijn broer Rik, de toetsen te beroeren. Kortom er kan door iedereen teruggekeken worden op een geslaagde editie van het Korenfestival 2024.

Heeft u dit mooie festival gemist? Niet getreurd op zaterdag 6 april is er weer een nieuwe editie van de Muziekdag en op zaterdag 13 april kunt u terecht in “De Hoekstee” voor het jaarconcert van de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging.

Ook Westlandse deelname aan het korenfestival