Echtpaar Van den Akker viert diamanten bruiloft

Nieuws
Ineke Vos feliciteerde het bruidspaar Gre en Gerrit van den Akker namens de Dorpsraad.
Ineke Vos feliciteerde het bruidspaar Gre en Gerrit van den Akker namens de Dorpsraad. (Foto: Tom van Ooijen)

Dinsdag 26 maart was het 60 jaar geleden dat Gerrit van den Akker en Gre Noordam elkaar op de Hoekse secretarie het Ja-Woord gaven.

Door Tom van Ooijen

Gre is een geboren en getogen Hoekse en groeide op op de Hillwoning. Gerrit komt van Monster en is dus een echte Westlander en verhuisde op zijn tiende naar ’s-Gravenzande.

Het stel leerde elkaar daar ook kennen. Gre werkte in een kapsalon, terwijl Gerrit in de naastgelegen smederij werkte. Kennelijk sloegen niet alleen de vonken in de smederij over, maar ook tussen het stel.

Voor zijn trouwen diende Gerrit in het leger bij de Mariniers: eerst in 1962 acclimatiseren op Curaçao om vervolgens te verkassen naar Nieuw Guinea. Nadat hij na anderhalf jaar weer thuis kwam bleek de vlam nog steeds aanwezig en traden zij in het huwelijk, zowel op de secretarie als in de kerk.

Na het huwelijk woonde het stel eerst een jaar of tien in de Schoolstraat om vervolgens naar de huidige woning op de ’s-Gravenzandseweg te verhuizen. Gerrit ging vervolgens bij het Loodswezen werken. “Dat was in de tijd dat de eerste tenders in gebruik genomen werden. Omdat het allemaal hartstikke nieuw was, voeren we destijds alleen overdag”, haalt Gerrit de herinnering op. Gerrit zou tot aan zijn pensioen bij het Loodswezen blijven.

Gre bleef nog een tijdje wat kapperswerk doen, maar ontfermde zich daarna over de twee dochters.

Het echtpaar bleef binnen ons dorp niet onbekend want zij mengden zich volop in het sociale leven, vooral bij de Hoekse Watersportvereniging waar Gre al meer dan 30 jaar het jeugdstrandvissen voor kinderen van 0 tot 12 jaar verzorgt en bovendien zorgt dat er volop prijzen zijn voor het, mede door Gerrit georganiseerde strandvissen voor volwassenen. Gre is bovendien een belangrijke schakel in de Lief en Leed commissie. Daarnaast heeft Gerrit binnen de HWSV de functie van walschipper en is hij lid van de onderhoudscommissie.

Ook buiten de Watersportvereniging is Gerrit flink actief: Zo fungeert hij bij tal van evenementen als verkeersregelaar, bij de Hoekse Avondvierdaagse is hij al zo’n beetje 58 jaar betrokken. Ook op 4 mei, is hij actief. Tijdens de nationale dodenherdenking maakt hij als veteraan deel uit van de erewacht op de Hoekse begraafplaats.

Gre heeft een heerlijke hobby: het maken van wenskaarten. De prachtige kaarten staan allemaal in de woonkamer uitgestald en regelmatig kloppen mensen bij haar aan om een van de kaarten te komen.

Dinsdag kwam Ineke Vos – Benne het echtpaar, dat een felicitatiebrief namens de Koning kreeg, feliciteren namens de Dorpsraad, waarbij het stel een prachtige bos bloemen overhandigd kreeg met daarbij de wensen dat zij nog lang gelukkig samen mogen zijn, een wens waar de verslaggever zich uiteraard bij aansloot.

Dinsdagavond hebben Gerrit en Gre het met de meeste van de twee dochters, drie kleinkinderen en één achterkleinkind het Diamanten feest gevierd in Hoeve de Viersprong.