Wanneer gaat die lift eindelijk eens werken?

Nieuws
Velen vinden het een schandaal dat de lift bij het metrostation Haven nog steeds niet werkt.
Velen vinden het een schandaal dat de lift bij het metrostation Haven nog steeds niet werkt. (Foto: Gebied Hoek van Holland)

Dat is een vraag die menig metroreiziger zich inmiddels gesteld heeft. Mensen die al slecht ter been zijn moet nu een eind omlopen om via de helling aan het eind van het perron bij de metro te kunnen komen. Even leek het er op dat de lift deze maand in werking zou treden, maar helaas.

Door Tom van Ooijen

Op facebook van Gebied Hoek van Holland werd het volgende gemeld: “De lift aan de westkant van Station Hoek van Holland Haven die vorig jaar is geplaatst, is helaas nog niet in bedrijf. Deze lift is een extra toegang voor minder goed ter been zijnde reizigers om op het perron te komen. De aanpassingen die nodig zijn om de lift goed en veilig te laten werken, vragen meer tijd dan gedacht. Begin dit jaar was het probleem met het hekwerk en de sluiting van de deur van de lift opgelost. Bij de daaropvolgende test en keuring bleken er gebreken te zijn in de elektrische installatie. Die kon dus nog niet worden vrijgegeven. De installatie staat momenteel uitgeschakeld, zodat er geen onveilige situatie kan ontstaan voor reizigers en technisch personeel. 

Al is dat voor de omgeving niet altijd goed zichtbaar: het in bedrijf krijgen van de lift heeft volop de aandacht van de aannemer en de liftleverancier. De komende weken wordt er hard gewerkt aan het verhelpen van de gebreken. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, volgen er opnieuw een test en keuring. Bij positief resultaat kan de lift worden overgedragen aan de RET en kunnen reizigers er gebruik van maken. Tot die tijd biedt de hellingbaan aan de oostkant van Station Hoek van Holland Haven ook voor minder goed ter been zijnde reizigers toegang tot het perron.”

Opmerkelijk is overigens dat er op de site van de RET meldingen gevonden kunnen worden van welke liften op welke perrons in storing of buiten gebruik zijn. Op één van de pagina’s op de site van de RET is te lezen: “Ook liften op metrostations die het niet doen door een storing of onderhoud worden hier vermeld “. En wat staat er onder? ‘Er zijn momenteel geen actuele verstoringen.’

Eerste Paasdag, 31 maart, is het precies een jaar geleden dat de metro door ging rijden naar het strand en daarmee ook het station Hoek van Holland Haven in gebruik werd genomen. Naar ons beste weten heeft de lift nog nooit gewerkt.