Blazers openen vaarseizoen Hoeksveer

Nieuws
De Veerwel doet een uurtje over de tocht van de Berghaven naar FutureLand
De Veerwel doet een uurtje over de tocht van de Berghaven naar FutureLand (Foto: Kees Torn)

Het illustere blaasorkest Glupo opent zondag het vaarseizoen van Hoeksveer, maar de klanken zullen wederom niet op de Landtong Rozenburg te horen zijn. Opnieuw vaart de veerboot Veerwel een half jaar lang aan de Landtong voorbij.

Eerste Paasdag begint feestelijk aan de Berghaven in Hoek van Holland. Daar speelt Glupo om 10.00 uur, voordat de Veerwel over de Noordzee naar FutureLand op de Maasvlakte vaart. Als de boot daar om 11.00 uur terugkeert naar de Berghaven, speelt Glupo nog een keer. Het blaasorkest bestaat sinds 1970 en is een begrip in Breda en omstreken. Het blaast tijdens grote Bredase evenementen als de Singelloop en het carnaval.

De veerdienst Hoeksveer, geëxploiteerd door Ottevanger OV die er subsidie voor krijgt van de gemeente Rotterdam, is van april tot oktober actief De gebruikte veerboot Veerwel is in de plaats gekomen van de fastferry van de RET, die ook tussen De Hoek en de Maasvlakte voer, maar halverwege de Scheurhaven op de Landtong aandeed. Zo hadden de duizenden recreanten extra mogelijkheden om hun route door een mooi gebied te vervolgen.

Bij de start van Hoeksveer, vooralsnog voor de duur van drie jaar, besloot de gemeente om de Landtong als tussenhalte te schrappen. Dat gebeurde op een moment dat de bereikbaarheid van Rozenburg toch al onderwerp van discussie was. Veel recreanten vinden het zuur dat een plezierige verbinding met Hoek van Holland en FutureLand is wegbezuinigd.

Havenbedrijf Rotterdam noemt de veerdienst wel ideaal voor fietsers die de Maasvlakte willen verkennen. Omdat de Hoekse Lijn vlakbij de Berghaven een metrostation heeft, hebben ook reizigers uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam een goede overstapmogelijkheid naar de Maasvlakte. De overtocht met Hoeksveer duurt ongeveer een uur. Tijdens de oversteek van de entree van Europa’s grootste zeehaven zien de passagiers een wisselend panorama, van zeehonden tot zeeschepen en van tankers tot trekvogels.

Hoeksveer laat de Veerwel in april, mei, juni en september vijf of zes dagen per week varen en in de zomermaanden juli en augustus zeven dagen per week. Vorig jaar was de toeristische opvolger van fastferry De Nieuwe Prins met ruim 22.000 reizigers een groot succes, vindt Havenbedrijf Rotterdam. In 2022 werden ruim 18.000 passagiers vervoerd.

De eerste afvaart in Hoek van Holland is om 10.00 uur . De laatste afvaart vanaf de Maasvlakte is om 17.00 uur. De tijden sluiten aan op de openingstijden van FutureLand. Het veer is geschikt voor voetgangers en fietsers; de fiets mag gratis mee. De capaciteit van de Veerwel is 120 personen en dankzij een uitbreiding kunnen er wel vijftig tot zestig fietsen per keer mee. Er zijn verschillende tarieven voor volwassenen, kinderen en senioren. Een dagretour is ook mogelijk.