Schitterend jong talent op Muziekdag Hoek van Holland

Nieuws
Axel v.d. Sluis (13) en Nora Gommers (12) uit de YMA-klasse.
Axel v.d. Sluis (13) en Nora Gommers (12) uit de YMA-klasse. (Foto: Arend Schot)

De 33ste editie van de Muziekdag in Hoek van Holland was afgelopen zaterdag een groot succes! De hele dag kwamen getalenteerde jonge musici uit de regio en ver daarbuiten samen om hun vaardigheden te demonstreren op een breed scala aan instrumenten, waaronder piano, accordeon, ukelele, dwarsfluit, viool, altsaxofoon en harp. 

Het publiek werd betoverd door de mix van genres en stijlen, variërend van klassiek tot hedendaags. Van ‘Ik zag twee beren’ tot ‘Für Elise’, van Bach tot Eric Vloeimans, voor elk wat wils dus. Het mooie van de muziekdag is dat er opgetreden is door muzikanten die slechts een paar maanden muziek ervaring hebben tot ver gevorderde muzikanten. Eén ding hebben alle deelnemers gemeen: de liefde en passie voor hun instrument. De optredens werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Marieke Hopman en Imre Rolleman.

De deelnemers zijn beoordeeld op de volgende categorieën:

Zuiverheid : De kwaliteit van de toon

Interpretatie : Opvatting van de muziek, volgens bedoeling van de componist.

Techniek : Beheersing van het instrument.

Articulatie : Manier waarop de tonen elkaar opvolgen.

Ritmiek : De duur van de tonen, ritmiek en/of samenspel.

Dynamiek : De verhouding in toonsterkten (bijv. pp tot ff).

Presentatie : Algemene indruk.

Het doel van de muziekdag is niet winnen in je leeftijdscategorie maar je vooral met de tips van de professionals verder ontwikkelen

Tijdens de editie heeft er een bijzonder moment plaatsgevonden in één van de inspeelruimtes. Voor het eerst is er gebruik gemaakt van een gloednieuwe piano, die ons geschonken is door de Rotterdamse ‘Stichting Bevordering van Volkskracht’, ter gelegenheid van hun jubileum vorig jaar. Hierdoor konden de vele pianisten op een goede piano inspelen.

De introductie van de YMA-klasse, waarin jonge musici van de “Young Musicians Academy” (YMA) van Fontys Academy of the Arts te Tilburg zich presenteerden, voegde een nieuwe dimensie toe aan het programma. Het is werkelijk ongelofelijk wat deze jonge deelnemers op het podium hebben laten zien.

Voorafgaande aan de prijsuitreiking was het afsluitende concert door Aart Strootman, een oud winnaar van de muziekdag. Zijn optreden was een kers op de taart na een dag vol prachtige muziek en talent.

De overall-winnaar van de reguliere groepen was de 14-jarige Lotte van Waes. Lotte die pas 1,5 jaar pianoles heeft, kreeg van de jury voor ‘Drie dansen’ van de Nederlandse componist Juriaan Andriessen en het ‘Andante’ uit Mozart’s Pianosonate in C-Majeur een 8,3 en ontving naast een beker, die elke groepswinnaar ontving, ook de wisselschaal. De wisselschaal van de YMA-klasse ging naar de 13-jarige Axel van de Sluis, voor zijn optreden op altsax kreeg hij voor ‘Jazz from 5 to 8’ van André Waignein en ‘Crossover Saxtune’ van Otto M. Schwarz van de jury een 9,1! Maar alle deelnemers zijn stuk voor stuk winnaars. Je moet het maar durven op een groot podium in een volle zaal voor een professionele jury!

Groepswinnaars:

Groep 1 : Mitchell Barret (piano), Hoek van Holland – 8,1 pnt.

Groep 2 : Mia Pesic (piano), Breda – 7,9 pnt.

Groep 3 : Anna Terlouw (piano), Hoek van Holland – 7,8 pnt.

Groep 4 : Lotte van Waes (piano), Prinsenbeek – 8,3 pnt.

Groep 5 : Vivienne van Heteren (altviool), Amsterdam – 7,6 pnt.

Groepen : Jan v.d. Vlugt/Liesbeth ’t Hart (piano/blokfluit), Maassluis/Hoek van Holland – 6,8 pnt

YMA-klasse : Axel van de Sluis (altsaxofoon), Geldrop – 9,1 pnt.  

De Muziekdag werd mogelijk gemaakt door de genereuze steun van verschillende donateurs, waaronder Stichting Cultuur Concreet, het VSBfonds, Stichting Loswal “De Bonnen” en het DeltaPort Donatiefonds.