Dit is waarom je komende week op het Brinkplein in Hoek van Holland moet zijn.

Nieuws
De leden van HoCaTo druk bezig met de repetitie.
De leden van HoCaTo druk bezig met de repetitie. (Foto: Caroline Pieterse)

Komende week een week vol verhalen, muziek en theater op het Brinkplein met het Leercircus in Hoek van Holland.

Het Leercircus in Hoek van Holland staat op het punt van start te gaan met muziek, theater en natuurlijk, veel verhalen. Deze verhalen zijn de afgelopen maanden zorgvuldig vastgelegd door de Wijkcollectie, samen met bewoners.

Opmerkelijk genoeg komt uit deze verzameling verhalen een thema naar voren dat velen van ons bekend zal voorkomen: het ongemak dat kan ontstaan wanneer nieuwe buren hun intrek nemen in de buurt. Immers, buren kies je niet zelf uit. Of ze nu naast je wonen, in je straat of in je dorp, nieuwe bewoners kunnen zowel vreugde als irritatie met zich meebrengen. Soms is het enige probleem dat bijvoorbeeld mensen van buiten Hoek van Holland een huis betrekken dat ook door Hoekenezen had kunnen worden bewoond.


Dit spanningsveld tussen ongemak en plezier vormt het centrale thema van alle voorstellingen die te zien en te horen zullen zijn in het LeerCircus. Kunstenaars uit Hoek van Holland hebben zich hier in verdiept en hebben kunstwerken gecreëerd in diverse vormen, van schilderijen tot films, elk met een eigen perspectief op het onderwerp. Deze kunstwerken worden tentoongesteld in het LeerCircus, samen met de voorstellingen.


Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: de opening van het evenement vindt plaats op donderdag 18 april van 18.00 tot 20.00 uur. Tijdens deze opening worden typisch Hoekse verhalen verteld door onder andere de Hoekse Schatkist, zal Zilfar van Sabra gratis pizza uitdelen aan alle aanwezigen en deelt ook de jongere generatie haar ervaringen en ideeën over buren. De dorpspsycholoog zal een toelichting geven, en de Eerste Hoekse Accordeon-Vereniging zorgt met twintig accordeonisten voor een muzikale noot.Tevens zal HoCaTo om 19.24 uur één van haar sketches uitvoeren. Afhankelijk van de reacties van het publiek zal dit zo’n 20 minuten uren.

En dit is nog maar het begin van een week vol activiteiten. Overdag kunnen bezoekers deelnemen aan workshops en een gezellige koffieochtend. Op vrijdagmiddag vertellen de Hoekse Kunstenaars over hun werk, terwijl het weekend gevuld zal zijn met optredens van onder andere  Muziekvereniging Rotterdam aan Zee, HoCaTo en vele anderen.

Zaterdag 20 april en zondag 21 april kan men onder meer nog een keer getuige zijn van de sketches van HoCaTo. Dan brengen de Hoekse spelers steeds 4 sketches en ook hier wordt het publiek weer bij betrokken. Zaterdag vanaf 19.50 uur, zondag vanaf 14.20 uur.

Gratis toegang

De toegang is gratis. Meer info en aanmelden voor activiteiten kijk opwijkcollectie.nl/reizend-leercircus. Wilt u graag helpen? Meldt u dan aan als vrijwilliger via info@wijkcollectie.nl.

Nicole van Dijk

Stichting Wijkcollectie