Hoekse Karttopper Denver (7) rijdt zich naar podiumplaats

Nieuws
Denver pakte een schitterende derde plaats.
Denver pakte een schitterende derde plaats. (Foto: Bas Kaligis - www.racexpress.nl)

MARIEMBOURG - Hij is één van de allerjongsten in zijn klasse, maar Denver Bos stond zondag ‘gewoon’ op het podium tijdens de eerste ronde van het IAME-Benelux-kampioenschap. Op het circuit van Mariembourg nam de pas zevenjarige racer uit Hoek van Holland apetrots de beker in ontvangst voor zijn derde plaats in de Mini Rookie-klasse. 

Door Bas Kaligis / RaceExpress

En dat was razendknap, want vanaf P19 stormde hij na een ijzersterke inhaalrace naar het podium! Daarmee heeft het topteam van WJS Racing weer een rijder uit hun Mini-opleiding naar voren gebracht!

Aan het eind van de huldigingsceremonie mocht Denver spuiten met kinderchampagne. Dat vond de jonge coureur uit het kartteam van WJS Racing natuurlijk leuk, maar het mooiste was toch wel zijn prestatie op zich. Want een podiumplek, bekende hij, dat had hij niet verwacht. “Ik moest in de finale op P19 starten. Maar de start ging wel heel goed.”

De ontketende Denver haalde de ene na de andere rijder in, maakte geen fouten op de verraderlijke baan en kwam warempel op plek drie te rijden. Had hij dus zestien man ingehaald! Ook nog P2 pakken, bleek net te moeilijk, maar vanaf plek negentien nog naar het podium rijden is sowieso heel knap.

Hij had een uitstekende snelheid te pakken op het Zuid-Belgische circuit, kun je wel stellen. Hoe kwam het dan dat Denver in de finale als negentiende moest starten? “Ik had eerst een slechte kwalificatie waarin de motor haperde”, legde hij uit.

De talentvolle Hoekse karter reed daardoor de achttiende tijd en moest de heats dus op de achttiende plek beginnen. In de tweede heat viel hij bovendien uit. Het betekende uiteindelijk de negentiende startplaats voor de finale. En het resultaat is dus bekend.

Hoe had hij het eigenlijk geflikt, dat hij zoveel rijders inhaalde? “Een beetje de kart ertussen stoppen en eerder naar binnen sturen. Ik zag een droge lijn. Ik dacht: dan pak ik die wel! Ik ben hier heel blij mee. Ben er best wel trots op dat ik nog derde ben geworden.”

Dat hij als een van de jongste rijders van het hele deelnemersveld al zo snel is, komt misschien wel omdat hij al sinds zijn vierde bezig is met gemotoriseerde sporten. Denver: “Ik houd heel veel van motorsport. Eerst ging ik motorcrossen. Maar dat was volgens mijn vader te gevaarlijk om in door te gaan, die hier zelf ervaring in had, en toen ben ik via Lennert en Luuk Taal, in Strijen bij het karten gaan kijken. Dat vond ik leuk. Toen zei ik tegen papa dat ik wilde karten.”

Zo gezegd, zo gedaan. Wat hij destijds zo mooi vond aan het karten, weet Denver nog wel. “Het zag er lekker snel uit.” Hij kreeg een eigen eerste viertaktkart op vijfjarige leeftijd. Toen die kart op de rechte stukken te langzaam ging, stapte hij over naar een tweetaktkart en werd hij vrijwel meteen opgenomen in het team van WJS Racing opgenomen. Vorig jaar, toen hij net zeven was geworden, reed hij zijn eerste wedstrijd. “Op het circuit van Strijen, een clubwedstrijd.”

Denver eindigde toen nog achteraan in de regen. Eind vorig jaar liet hij tijdens een race in het Benelux-kampioenschap zien al veel geleerd te hebben. Zijn ambitie laat zich raden. “Ik wil zoveel mogelijk winnen!”
Denver bedankt zijn vader, moeder, broer en zusje, Willem-Jan Schoots, en Sinan van de Raad.

Denver Bos wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Texa Daken en WJS Racing.

Kijk ook op www.racexpress.nl.