Ondanks regen en wind: Leercircus blijkt een evenement vol diversiteit

Nieuws
Jong en oud aan het bloemschikken.
Jong en oud aan het bloemschikken. (Foto: Caroline Pieterse)

Afgelopen week verwelkomde het Brinkplein in Hoek van Holland het LeerCircus, een kleurrijk evenement met veel diversiteit dat ondanks de kou en regen een gevarieerd programma bood. Hoewel het weer niet altijd meezat, weerhield het de Hoekenezen er niet van om een kijkje te komen nemen.

Het LeerCircus bood een scala aan activiteiten, variërend van voorstellingen tot kunstwerken, en trok de aandacht van veel buurtbewoners, jong en oud.

Dinsdag konden belangstellenden onder het genot van een kopje koffie een eerste kennismaking hebben methet leercircus. Op de doeken waren verhalen en foto’s van veel Hoekenezen geplaatst.

Woensdag konden er, onder begeleiding van Venasse Obinu verhalenboxen gemaakt worden. Bij de bingo bleek toch dat in april het weer een behoorlijke spelbreker kan zijn bij een openluchtevenement, toen er een hagelbui naar beneden kwam.

Donderdag stond in het teken van de officiële opening. Muziek van de EHAV, Pizza’, optreden van Luca Diez die ook als presentator optrad, een sketch van HoCato en lezingen door Ed van Berkel en Henk van der Lugt maakten het geheel tot een boeiende avond.

Vrijdag kon men kennis maken met Hoekse kunstenaars met daarbij een filmvertoning.

Zaterdag was een dag eigenlijk om snel te vergeten vanwege het slechte weer. Toch waren er nog mensen bereid naar het plein te komen. Eerst om te bloemschikken onder begeleiding van Annelies van Zwieten, gevolgd door een optreden van HOCaTo. Yvonne van den Burg, Diana Kruithof, Tom van Ooijen en Annelotte Vrolijk brachten in vier zelfgeschreven sketches enkele maatschappelijke problemen en vooroordelen aan het licht. Daarbij was er interactie met het publiek en werden de sketches met de opmerkingen van het publiek compleet anders gespeeld. Opvalland was dat het precies tijdens het spelen droog was.

Dat was zondagmiddag ook het geval en toen scheen er zelfs een heerlijk zonnetje, al bleef de wind het koud doen aanvoelen. Ook nu bracht HoCaTo weer de sketches, trad Luca weer op en konden de aanwezigen speeddaten en in gesprek gaan op de zaken die werden voorgelegd zoals: wat voor buur ben ik.

Muziekvereniging Rotterdam aan Zee sloot de week van het Leercircus muzikaal af.

Stichting Wijkcollectie, de organisatie achter het LeerCircus, bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van het evenement. “Speciale dank gaat uit naar het KUZhuis voor het beschikbaar stellen van ruimte om spullen te stallen gedurende de week, naar Hocato, die ondanks de ongunstige weersomstandigheden hun scènes buiten hebben opgevoerd en natuurlijk alle sprekers en kunstenaars zonder wiens inzet het programma niet uitgevoerd had kunnen worden. Ook de jongeren verdienen lof voor hun toewijding door steevast naar alle voorstellingen te komen.

Het team van Stichting Wijkcollectie nodigt de gemeenschap uit om hun mening en ideeën over het LeerCircus te delen. Om feedback te verzamelen, hebben ze een reeks vragen opgesteld die beschikbaar zijn via www.wijkcollectie.nl. Ze kijken uit naar waardevolle inzichten van de gemeenschap om toekomstige evenementen te verbeteren.

Het LeerCircus mag dan voorbij zijn, maar de organisatie verzekert dat de geleerde lessen worden meegenomen naar toekomstige evenementen in Hoek van Holland”, aldus de organisatie.

Interesse voort de sketches gespeeld door HoCaTo.