Excellente Espoirs opnieuw kampioen

Sport
'Ware euforie maakte zich meester.'
'Ware euforie maakte zich meester.' (Foto: PR)

We gaan een jaar terug in de tijd; In Delft strijdt een piepjong team na een ongeslagen seizoen voor het kampioenschap in de Derde Klasse Zuid-West. Met grote overmacht trekken zij ook deze wedstrijd naar zich toe en worden glorieus kampioen door Thor met 5-36 te verpletteren. Er worden zelfs wat profetische woorden gefluisterd dat dit nog wel eens het begin kan zijn van veel meer moois, want de overmacht van deze zogenoemde Espoirs is zo groot dat een avontuur in de Tweede Klasse Zuid nog wel eens voor een serieus spektakel zou kunnen gaan zorgen; en zo geschiedde.

Door Daan Kloppenburg

De Hoekse Espoirs trapten dit jaar af in Delft en leken in eerste instantie onder de indruk van hun tegenstanders in deze nieuwe klasse. RC Delft werd nipt met 25-26 verslagen. Daarna ging het voorspoediger en werd week in week uit met steeds ruimere cijfers gewonnen. Een jong hondenteam zou een jonge hondenteam niet zijn door op een druilerige zondag in november zich volledig te verslikken in een ploeg uit de onderste regionen van de klasse. 

Dit zal ze nog meer motiveren, ik hoef ze hier niet voor te straffen

RC Etten-Leur wist de Hoekse formatie, die veel te laconiek en ondermaats speelde, compleet te verrassen door ze met een 20-12 nederlaag terug naar Hoek van Holland te sturen. Trainer Shereza Pool die eigenlijk net als het seizoen ervoor de verantwoordelijkheid en ambities volledig bij het team teruglegt voelt dat de vernedering hard aankomt bij de reservemacht, maar wil van enige represailles niets weten. “Dit zal ze nog meer motiveren, ik hoef ze hier niet voor te straffen”. Daar bleek achteraf niets van gelogen, ook de resterende wedstrijden, met de absolute kraker van het seizoen thuis tegen RC Aachen (9-8), werden glansrijk gewonnen. Het moraal was volledig terug bij het team.

Kampioenspoule

Iedere tegenstander was nu aan de beurt geweest en die ene dissonant in Etten-Leur werd snel vergeten. Een gooi naar opnieuw een kampioenschap moest een realistische doelstelling gaan worden, al liet het succes duo Pool/van Boven ze vrij in hun ambities en aspiraties, spelvreugde moet de boventoon voeren. Maar dan blijkt dat deze ploeg al van jongs af aan veel met mekaar heeft meegemaakt. 

Dit vormt de ruggengraat van een onverwoestbare geldingsdrang

Dit vormt de ruggengraat van een onverwoestbare geldingsdrang. Zondag 14 januari gaan zij in Nijmegen tegen de studenten van Obelix opnieuw de bietenbrug op. Met 40-21 worden de Espoirs afgedroogd en klinkt de tweede wake up call van het seizoen. Het antwoord is opnieuw een lange zegetocht waarin zij week in week uit ijzersterk rugby laten zien. Aachen wordt uit verrassend op eigen grond verslagen met 19-29.  Ook van de andere rivaal Obelix wordt thuis nipt gewonnen, 26-24. De spanning is helemaal terug, want ook het vierde team in de competitie, the Dukes, doen niet onder voor de rest, de hete adem van de Brabanders is voelbaar.

Uur van de waarheid

Vorige week was het uur van de waarheid in Den Bosch, winst voor the Hookers zou hun uitgangspositie voor een kampioenschap dusdanig verstevigen dat een treffen tussen Aachen en Obelix doorslaggevend zou kunnen zijn. The Dukes konden het niet waarmaken en waren het opnieuw de jonge Hoekse strijders die aan het langste eind trokken (7-27).

Climax aan de Rondgang

Speelronde 9 van afgelopen weekend was een hele belangrijke. De Duitsers van RC Aachen stonden in hun Heimat tegenover de Nijmeegse bollebozen van Obelix en de Espoirs liepen het gevaar zich mogelijk in een sterker Dukes te gaan verslikken. Al snel bleek dat Hoek van Holland voor de mannen uit Den Bosch een onneembare horde was. De thuisploeg schitterde op alle vlakken. 

Ware euforie maakte zich meester

Geplaagd door blessures vielen tot overmaat van ramp nog enige spelers van the Dukes uit, met een tryfestijn tot gevolg. Absolute uitblinker aan Hoekse zijde was Bram Avontuur die maar liefst 6 tries binnen liep en na zijn laatste try gedrukt te hebben ook meteen het eindsignaal hoorde. Een blik op het scorebord liet de  monsteruitslag van 91-5 zien. Met het verlies van Aachen tegen Obelix kon the Espoirs het kampioenschap niet meer ontnomen worden. Ware euforie maakte zich meester en realiseerden de jonge mannen zich dat zij opnieuw een topprestatie hebben geleverd. Twee keer op rij kampioen worden is in de hele clubhistorie van RC Hoek van Holland nog nooit voorgekomen en schreven zij absolute geschiedenis met deze prestatie.

HOOKXV tegen Eemland

Ook zeker mogen de verrichtingen van het Hoekse vlaggenschip in de Ereklasse niet vergeten worden. Potentieel landskampioen RC Eemland kwam op bezoek en hoewel er, behalve de eer, niet veel meer op het spel stond wilde de Hoekse formatie natuurlijk vechten voor wat het waard was. In een zeer attractieve eerste helft wist de thuisploeg zeer goed weerstand te bieden en gingen ze met een verdienstelijke 22-14 voorsprong de rust in. Hoogtepunt was de fantastische crosskick van fly-half Kevin Lenssen op winger Kwinten Roeleveld die de Amersfoorters na deze fantastische try verbijsterd onder hun eigen palen achterliet.

Uitblinker

Na rust liet Eemland zien waarom zij ook dit jaar weer een gooi gaan doen naar de landstitel en overtroefde de thuisploeg op alle vlakken. Uitblinker en Nederlands international Pieter Schoonraad leidde zijn team in de tweede helft naar een 22-47 overwinning en kunnen zij hierdoor de finale op het NRCA in Amsterdam nagenoeg niet meer ontlopen.

Vooralsnog gaat het ernaar uitzien dat RC Hoek van Holland dit jaar genoegen moeten nemen met een vijfde plek in de eindklassering, maar er staan nog twee wedstrijden op het programma voor dit seizoen. De eerste is volgende week thuis tegen RC ’t Gooi en de week erna tegen de Rotterdamse rugbyclub.