Natalie helpt graag iemand die hulp nodig heeft.
Natalie helpt graag iemand die hulp nodig heeft. (Foto: aangeleverd)

‘www.wehelpen.nl in Wervershoof voor hulpvraag of hulp aanbieden’

Algemeen

Elkaar helpen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Zeker in een tijd als deze. Maar uitreiken en elkaar bereiken is nog niet zo eenvoudig. Niet iedereen durft zomaar hulp te vragen en mensen die willen helpen vinden hun doelgroep niet. Hoe brengen we vraag en aanbod bij elkaar? Deze vraag speelde al langere tijd bij Natalie Beerepoot. Samen met Michiel Vlaar van De Schoof is zij op zoek naar helpende handen én naar de hulpvraag. Waar heeft u behoefte aan?

Lokale hulpdienst

Steeds als er een bordje eten over is, rijst bij Natalie dezelfde vraag: wie kan ik hier nu eens blij mee maken? Oudere mensen in de buurt? Zieke mensen? Eenzame mensen? “Je weet niet wat er achter de voordeuren speelt en wilt mensen ook niet schofferen. Maar hoe weet ik dan wie er behoefte aan heeft? En is het niet juist hun vangnet, de mantelzorgers, die wel een beetje hulp kunnen gebruiken? Ik ging op onderzoek uit.”

wehelpen.nl

Natalie stuitte op www.wehelpen.nl. “Een prachtig online platform waar je hulp kunt vragen, aanbieden en organiseren. Dat wiel hoeven we niet opnieuw uit te vinden. Maar weet iedereen deze website wel te vinden? En niet iedereen heeft toegang tot online kanalen. Ik bedacht dat we dit kleinschalig, op lokaal niveau ook kunnen organiseren. In de groep ‘Je bent Wervershover als…’ zie ik al veel leuke initiatieven voorbij komen. Maar dan gaat het meestal om aanbod. Ik wil graag weten welke hulp nodig is.”

Duurzaam samenwerken

De Wervershoofse ging in gesprek met Michiel Vlaar van Sociaal Cultureel Centrum De Schoof. Veel van wat zij daar aanbieden, ligt vanwege de maatregelen stil, maar veel faciliteiten worden nog steeds gebruikt. Michiel kan ook een en ander coördineren vanuit zijn positie.

Natalie: “Geweldig zoals hij het oppakt en ook de reacties van mensen die willen helpen is top! Maar nu zoeken we naar de mensen die onze hulp kunnen gebruiken en willen we graag weten waar behoefte aan is.”

Het aanbod is divers, van het doen van een boodschap, de hond uitlaten, een spelletje, met de kinderen naar buiten om werkende ouders te ontlasten, een klusje in huis, de kliko’s aan de weg zetten, laptop of gereedschap uitlenen, een maaltijd aanbieden dat toch over is. Maar wat dacht je van hulp met de computer, bankzaken of social media? Hoe mooi is dat! Voor ons een klein gebaar waar een ander veel aan heeft.”

Coördinerende rol

Natalie houdt van mensen en van verbinden. Graag vervult zij een coördinerende rol bij het samenbrengen van vraag en aanbod. Mensen die al iets concreets hebben verwijst ze naar www.wehelpen.nl. Dat platform staat als een huis. Maar er blijven zoveel vragen verborgen die ze graag naar de oppervlakte brengt. Zo zijn er de mantelzorgers die zelf al zo veel zorgen. Juist zij kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar wellicht heeft iemand hulp nodig om zich aan te melden bij wehelpen.nl!

“Wij zijn een groep enthousiaste vrijwilligers die van alles doen. Als we weten welke behoefte er ligt kunnen we concrete stappen maken. Deze hulpdienst mag als een olievlek door onze dorpen gaan. Een gezonde olievlek in dit geval.” 

Natalie roept mensen op vooral te durven vragen. Doe dat via de website of in de Facebook groep ‘Je bent Wervershover als’.

“Ook wie denkt dat iemand een helpende hand kan gebruiken, wijs ze dan op dit initiatief en blijf dat herhalen bij die persoon. Door te blijven benadrukken dat deze hulpdienst er voor iedereen is, wordt de schroom om deze in te schakelen hopelijk steeds kleiner. Dit ook juist voor de mensen die digitaal niet goed onderlegd zijn.”

Waar is hulp nodig?

Hulp nodig? Laat het weten. Stuur een e-mailtje naar reactie@binding.nl of doe een briefje in de brievenbus bij de Schoof aan het Kerkelaantje 1 in Wervershoof met daarop naam, telefoonnummer en de hulpvraag. “Uiteraard mag je ook een vraag indienen voor iemand anders, want niet iedereen durft om hulp te vragen. Wil je zelf helpen? Stuur een berichtje of maak een account aan op www.wehelpen.nl.

Door Mieke Koomen.

Afbeelding
Brandmelding bij bloembollenbedrijf in Wervershoof 112-nieuws 16 sep, 15:12
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Archange de Jiel gaat voor hattrick tijdens kortebaan in Medemblik Algemeen 15 sep, 21:20
Afbeelding
Minimagie van Djef Bankersen uit Benningbroek Algemeen 14 sep, 16:49
Afbeelding
Gemeente Medemblik zoekt meest duurzame ondernemers Algemeen 14 sep, 15:01
Afbeelding
Relatief weinig bibliotheeklocaties in Noord-Holland Algemeen 14 sep, 14:53
Afbeelding
Jordy Mol naar het WK in Sofia Sport 14 sep, 14:46
Afbeelding
De Kleine Jantje Beton Loterij van start Algemeen 14 sep, 14:15
Afbeelding
Eerste PuCom heeft spectaculaire post op Oude Haven tijdens Rondomweekend Algemeen 14 sep, 09:00
Afbeelding
Westfriese sportexperience op Westrand in Wervershoof Algemeen 13 sep, 16:43
Afbeelding
informatieavond Veilig werken en wonen in het buitengebied in Opperdoes Algemeen 13 sep, 13:10
Afbeelding
Alkmaar Shopping Night én Blues Weekend Algemeen 13 sep, 09:22
Afbeelding
Zwemrecord Lars Bottelier tijdens Zwemmarathon Stavoren-Medemblik Algemeen 12 sep, 13:13
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Medemblik

Op Rodi Medemblik volg je het laatste nieuws uit Medemblik. Rodi Medemblik informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Medemblik

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Medemblik in je mailbox.